Jövőre még a recessziót sem lehet kizárni

Infostart
2008. október 14. 11:30
Az 500 milliárd eurós mentőcsomag ellenére Németország a recesszió határán áll. A vezető német gazdaságkutató intézetek egybehangzó véleménye szerint a konjunktúra üteme még a legjobb esetben sem fogja túllépni a kéttized százalékot. A mentőcsomag képviselőházi elfogadása a hét második felére várható.

Az ország újraegyesítése óta sohasem volt ekkora egyetértés a törvényhozásban a pártok között, mint ezekben a napokban a kormány pénzügyi mentőcsomagját illetően. Ezek után biztosra vehető, hogy a parlamenti jóváhagyja az idei nemzeti össztermelés közel egy hatodának megfelelő, 500 milliárd eurós segélyösszeget.

A részletek ismertetésekor a kancellár hangoztatta, hogy az elsődleges szem-pont az állampolgárok érdekeinek védelme, ugyanis a válság gazdasági kihatásait a lakosság szenvedte volna meg, ezért döntöttek a pénzügyi rendszer mielőbbi stabilizálása mellett.

Mint Angela Merkel fogalmazott, a súlyos helyzetben az államnak vállalnia kellett a mentőcsomaggal járó kötelezettségeket. A tervezet az új és átlátható pénzügyi rendszer első építőkövének nevezte, de hangsúlyozta, hogy ezt a nemzetközi pénzpiaci szabályozásoknak kell követniük.

Merkel utalt azonban arra is, hogy a segélycsomaggal együtt jár az állami beleszólás kibővítése, ami kiterjed például a menedzser-fizetések mérsékelésére is.

A kancellár nyilatkozatát példátlan helyeslés fogadta valamennyi parlamenti párt részéről. Gazdaságkutató intézetek most közétett előrejelzése viszont egyértelműen arra utal, hogy a válság mégis komolyan érinti a konjunktúra alakulását.

Ennek ellenére nem tartják valószínűnek a munkanélküliek számának aggasztó méretű emelkedését, és becsléseik szerint jövőre alig lesz több 3 millió 200 ezer állástalannál, ami fél százalékos emelkedésnek felel meg.

A Handelsblatt című kereskedelmi napilap szakértőkre hivatkozva úgy vélte, hogy jövőre még a recessziót sem lehet kizárni, habár az előrejelzések többsége egy-két tized százalék közti gazdaságnövekedést remél.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást