Több hónaposak a Kim Dzsong Ilről készült fotók?

InfoRádió / MTI
2008. október 13. 11:45
Több hónaposak azok a fotók, amelyeket phenjani állami televízióban a hétvégén bemutattak Kim Dzson Il észak-koreai vezetőről, és valószínű, hogy azok még augusztusi szélütése előtt készültek - írta a dél-koreai sajtó.

A képeken a "Kedves Vezető", ahogy az észak-koreai sajtó őt nevezi, a néphadsereg egyik női tüzér alakulatánál tett látogatást. A fotókat annak a kampánynak keretében közölték most, hogy bizonyítsák, Kim Dzsong Il egészséges. Korábban amerikai és dél-koreai hírszerzési tisztviselők azt állították, hogy az észak-koreai vezető ez év augusztusában szélütést kaphatott.

A felvételeken a politikus napszemüveget viselt és a katonanőkhöz beszélt egy külső helyszínen. A környezet zöld növényeiből arra lehet következtetni, hogy a fotók még az idei utolsó nyilvános megjelenése előtt készültek a nyár közepén, és nem az utóbbi hetekben, amikor a Koreai-félsziget északi részén a fák megváltoztatják színüket - írta a dél-koreai sajtó kormányzati és szakértői forrásokat idézve.

A Dzsungang Ilbo politikai napilap megszólaltatta a Szöuli Nemzeti Egyetem szakértőjét, Ri Jun Dzsut, aki szerint nem valószínű, hogy a képek októberben készültek. A Yonhap dél-koreai hírügynökség meg nem nevezett hírszerzői forrásokat idézve azt jelentette, hogy lehetetlen megállapítani, melyik évben készültek a fotók, de a környezetet vizsgálva feltehetően nem júliusban vagy augusztusban.

A 66 éves észak-koreai vezető augusztus közepe óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt. Nem jelent meg a szeptember 9-i nagy díszszemlén sem, melyen az észak-koreai kommunista rendszer fennállásának 60. évfordulóját ünnepelték.

A dél-koreai hatóságok szerint Kim Dzsong Ilt megoperálták, de felépülőben van, és még mindig kezében összpontosul a hatalom. Phenjan határozottan cáfolta, hogy a politikus egészségével kapcsolatban bármilyen gond merült volna fel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Csoma Mózes, az ELTE koreai tanszékének adjunktusa
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást