Tilos lesz az ingyenpia Angliában

Infostart
2008. október 13. 05:40
Ön is találkozott már részeg angol fiatalokkal az utcán? Ha igen, akkor van elképzelése arról, milyenek a britek italozási szokásai. A londoni kormány új intézkedéssorozattal próbál gátat vetni a szigetország lerészegedésének. Megtiltják, hogy promóciós céllal vagy a belépő fejében ingyen fogyaszthassanak a szórakozóhelyek vendégei, rengeteg figyelmeztetést helyeznek ki, és állandó, kiképzett személyzetet kell majd alkalmazniuk a bároknak. Milyen hatással lehet mindez a 2012-es londoni olimpiára?

Megtiltja a bároknak a brit kormány, hogy ingyen itallal csalogassák be a hölgyeket. Mindez annak az intézkedéssorozatnak a része, amellyel szeretnék visszafogni az egyre fokozódó általános lerészegedést Nagy-Britanniában.

Ugyancsak szigorúan szabályozzák az úgynevezett "happy hours"-öket, azaz azokat az időszakokat, amikor kedvezményes áron ihat a szórakozóhelyek közönsége. Ennek oka, hogy a kedvezményes időszakok bátorítják a gyors alkoholfogyasztást és a röviditalok vásárlására ösztönöznek.

A borokat pedig pohárban kell majd felszolgálni, amelyen fel vannak tüntetve a mennyiségek. A belügyminisztérium és az egészségügyi tárca közös javaslatával szeretné megváltoztatni az alkohollal kapcsolatos társadalmi attitűdöket.

Mindez jelzi, hogy a kormány egyre nehezebben tud gátat szabni a féktelen mulatozásnak. Az ivászat után kórházi ellátásra szorulók száma megkétszereződött az előző két évben. A kabinet azirányú erőfeszítéseit, hogy letörjék a túlzott alkoholfogyasztás okozta felelőtlenséget, eddig nem sok sikerrel járt, köszönhetően az italgyárak rámenős ellenkampányának.

Sokak számára ismerősek lehetnek a brit fiatalok italozási szokásai, mivel rengetegen ugranak át Közép-Európába, például Lengyelországba vagy Magyarországra egy kis italozás kedvéért, ami számukra itt jóval olcsóbb az otthoninál.

A mostani intézkedések közt szerepel a többi közt az, hogy ahol alkoholt árulnak, ott kötelező lesz kitenni az olyan figyelmeztetéseket, amelyeknek üzenete, hogy "a dohányzás káros az egészségre". Ez érvényes a kocsmákra, bárokra, és az éttermek is kötelesek lesznek kitenni minden asztalra valamiféle figyelmeztetést.

Tilos lenne a promóciós céllal ingyen osztogatott bor- és rövidital-kóstoló is, és megtiltanák, hogy a belépő fejében korlátlanul lehessen fogyasztani.

A kormányzati beavatkozás kései elismerése annak, hogy nagy baj van a britek ivászati szokásaival, de reményt ad, hogy talán lehetséges kialakítani egy "civilizált kávékultúrát". A kampány megpróbál rámutatni, hibás elképzelés, hogy az számít sikeresnek, aki sokat bír inni. Ugyancsak rosszalják az olyan koktélok árusítását, mint a Sexon the beach.

Veszélyben az olimpia?

A szórakozóhelyeken és a hirdetéseken fel fogják tüntetni, mi az a napi mennyiség, limit, ami fölött már veszélyes az ivászat, és a mértékkel való fogyasztást fogják ajánlani a britek figyelmébe.

Remélhetőleg el fog tűnni a bárokból a sűrűn cserélődő személyzet, mivel csak olyanokat alkalmazhatnak majd, akik elvégeztek egy tanfolyamot. Az alkalmazottaknak ki kell tudniuk szúrni a kiskorúakat, el kell távolítaniuk őket a szórakozóhelyről, nem szabad kiszolgálniuk az ittas látogatókat és kezelniük kell tudni a részegeket.

Ian Gilmore, a Royal College professzora üdvözölte az intézkedéseket. Mint mondta, egyértelmű, hogy az alkoholipar nem hajlandó önkéntes módon szabályozni magát és együttműködni az össznépi lerészegedés megakadályozásában.

Szerinte a következő lépésnek annak kell lennie, hogy megállapítják a különböző alkoholos italokért elkérhető legalacsonyabb árat, így törvén le a hihetetlenül olcsó italok népszerűségét.

A Brit Sör- és Kocsmaszövetség szerint ugyanakkor lehetetlen lesz megfelelő személyzetet toborozni a bárokba, különösen hiány lesz belőlük például a 2012-es olimpia alatt.