A német kormány 400 milliárd eurós csomaggal készül

Infostart
2008. október 13. 13:55
Berlinben a hét közepére várható a képviselőház döntése a kormány 400 milliárd eurós mentőprogramjáról. A három részből álló pénzügyi csomag célja kettős: egyrészt a válság gazdasági hatásainak tompítása, másrészt pedig a lakosságon úrrá lett bizonytalanság eloszlatása.

A kormánykoalíció már egyetértett az elmúlt 24 órában kidolgozott bankmentő csomag főbb tételeivel és a tervek szerint részleteiről már kedden tájékoztatják a parlamenti frakciók vezetőit.

Az ország történetében példa nélkül álló mentőprogramot 400 milliárd eurósra tervezik. Az összegből 300 milliárd eurót szánnának a bankok közti hitelforgalom helyreállítását biztosító állami garanciákra, a fennmaradó tételt pedig a pénzintézetek tőkeállagának támogatására akarják fordítani.

A bankok közti pénzforgalom az elmúlt héten Németországban is megbénulással fenyegetett, a kormány ezért döntött a hitelek állami garantálása mellett. A bankok anyagi támogatása ellenében az állam az érintetett bankok tulajdonát illetően részesedéshez jut, ami gyakorlatilag részleges államosításuknak felel meg.

A mentőprogrammal kapcsolatban a pénzügyminiszter közölte azt is, hogy a pénzügyi válság miatt az államháztartás 2011-re tervezett teljes kiegyensúlyozása egy későbbi időpontra tolódik le. Mint Peer Steinbrück fogalmazott, a költségvetés rendbehozatalánál jelenleg jóval fontosabb az esetleges recesszió elkerülésének megelőzése.

A terv kivitelezésének részleteiről az Európai Unió szerdára tervezett brüsszeli értekezletén a kancellár és külügyminisztere mellett a pénzügyminiszter tájékoztatja a többi ország vezetőjét.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást