Lezárult a vizsgálat: visszaélt a hatalmával az alelnökjelölt

InfoRádió / MTI
2008. október 11. 11:07
Sarah Palin republikánus alelnökjelölt alaszkai kormányzóként hivatali hatalommal való visszaélést követett el egy parlamenti etikai vizsgálat szerint, a republikánus kampánystáb viszont hangsúlyozta: a kormányzó jogszerűen járt el.

A 14 tagú Törvényhozási Tanácsban zárt ajtók mögött lefolytatott hatórás meghallgatása után közzétett jelentésében a vizsgálatot vezető Steve Branchflower nyugalmazott államügyész úgy ítélte meg, hogy Palin megsértette az állam etikai szabályait, amikor hivatali hatalmával visszaélve állami hivatalnokokra nyomást gyakorolt a biztonságáért felelős rendőr elbocsátása érdekében.

A jelentés szerint az ügyben érintett volt Todd Palin, a kormányzó férje is: ő a kormányzói irodában találkozott állami hivatalnokokkal, akiket a rendőr elbocsátására próbált meg rábírni.

A vizsgálat még júliusban indult, de csak azután vált országosan ismertté, hogy John McCain republikánus elnökjelölt Sarah Palint választotta alelnökjelöltjévé.

McCain és Palin kampánycsapata a vizsgálatra reagálva közölte: a kormányzó jogszerűen járt el, a rendőrt szakmai alkalmatlanság miatt bocsátották el.

A jelentés nem tartalmaz ajánlást a kormányzó elleni fellépésre, csak a kormányzati alkalmazottakkal kapcsolatos szabályok módosítását javasolja.