Leáll a termelés a Skoda gyárban

Infostart
2008. október 7. 12:32
A pénzpiaci válság érezteti hatását már cseh gazdaságban is. A Volkswagen bejelentette, hogy a visszaesett kereset miatt október végén egy hétre leállítja a termelést a csehországi Skoda gyárban.

Az egyhetes munkaszünet mintegy 13 ezerrel kevesebb új autót jelent - írta a Mladá Fronta Dnes című cseh lap Fred Kapplerre, a Skoda igazgatótanácsának kereskedelemért felelős tagjára hivatkozva.

Az autógyár vezetésének korábbi döntése alapján két napra állt volna le a munka: szeptember 26-án és október 31-én. Ez azt jelentette, hogy összesen mintegy 2500 autóval gyártott volna kevesebbet a tervezettnél a német Volkswagen csoportba tartozó Skoda. A most bejelentett 5 napos korlátozás tehát jóval nagyobb mértékű.

A Skoda ugyanakkor azt tervezi, hogy akárcsak a korábbi években, karácsonykor az idén leáll két hétre. Kappler szerint nem lehet kizárni, illetve a helyzet alakulásától függ, hogy ez a szünet nem lesz-e hosszabb. A termelés szüneteltetése az összes csehországi beszállító üzemre is vonatkozik.

A legnagyobb cseh autógyár azt is bejelentette, hogy tekintettel az új autók iránti kereslet csökkenésére, át fogja értékelni a jövő évi terveit is.

A kereslet különösen Nyugat-Európában esett vissza, és a cég azzal számol, hogy az idén akár 13 ezerrel kevesebb Skodát tudnak csak eladni, mint tavaly.
Szlovák gazdasági elemzők attól tartanak, hogy a korlátozást rövidesen a Volkswagen pozsonyi üzemében is elrendelik, ahol főleg drága luxusautókat gyártanak. Ezek iránt a kereslet az utóbbi hetekben érezhetően csökkent.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást