Bankmentő csomagot készített a brit kormány

InfoRádió / MTI
2008. október 7. 21:48
A bankrendszer felszínen tartását célzó csomagtervet állított össze nem hivatalos értesülések szerint a brit kormány, miután több brit nagybank részvényárfolyama gyakorlatilag összeomlott. A tervet várhatóan szerdán, a piacnyitás előtt jelentik be.

Gordon Brown miniszterelnök kedden a Downing Street-i kormányfői hivatalban soron kívüli megbeszélést tartott pénzügyminiszterével, Alistair Darlinggal, valamint Mervyn Kinggel, a Bank of England kormányzójával és Lord Turnerrel, a pénzügyi szolgáltatási felügyelet (FSA) elnökével.

A BBC értesülése szerint a találkozón két fő elemből álló csomagterv körvonalazódott: a kormány a költségvetésből juttat komoly tőkeinjekciót a bankrendszernek, emellett egy további, készenléti mechanizmust is létrehoz, biztosítandó, hogy a bankoknak az egyszeri tőkejuttatás után is legyen készpénzforrásuk szükség esetén.

A találkozó előzményeként, kedden is folytatódott a bankok kivéreztetése a Londoni Értéktőzsdén, miután - jóllehet napok óta terjednek a hírek, hogy a kormány, részesedés fejében, jelentős tőkejuttatást tervez a brit bankoknak - eddig semmilyen részlet nem hangzott el hivatalosan.