A cseh közvélemény nem küldene újabb katonákat Afganisztánba

Infostart
2008. október 7. 13:41
A csehek kétharmada ellenzi, hogy a kormány újabb katonákat küldjön Afganisztánba, derült ki abból a felmérésből, amelynek eredményét ma hozták nyilvánosságra.

A Mirek Topolánek vezette jobbközép kormány a múlt héten döntött arról, hogy megerősíti Csehország jelenlétét a külföldi katonai missziókban. Jövőre a jelenlegi 900 helyett akár 1386 vagy még több cseh katona teljesíthetne szolgálatot a nemzetközi rendfenntartó, illetve békemissziókban.

Afganisztánba további 200 cseh katonát küldene a kormány, a kontingens így 745 főre emelkedne. A csehek a NATO irányítása alatt, az ISAF nemzetközi békefenntartó misszióban teljesítenek szolgálatot az ázsiai országban.

A tervek szerint növelnék a koszovói KFOR-misszióban szolgáló cseh állomány számát is.

A döntést a parlamentnek is jóvá kell még hagynia. A baloldali ellenzék azonban már jelezte, hogy nem fogja támogatni a javaslatot. Jiri Paroubek, a szociáldemokraták elnöke elfogadhatatlannak minősítette a kormány terveit.

A STEM közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a megkérdezettek 70 százaléka is ellenzi a katonák kiküldését, és csak 20 százalékuk támogatja azt. Tíz százaléknak nincs egyértelmű véleménye a kérdésben.

A felmérés szerint a csehek csaknem kétharmada továbbra is ellenzi, hogy amerikai radarállomást létesítsenek az országban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást