Az ellenzék egyik vezetője is meghalt a pokolgépes merényletben

InfoRádió / MTI
2008. október 6. 07:19
Legalább huszonhárom ember meghalt és nyolcvan megsebesült hétfőn Srí Lanka északi részén egy öngyilkos merényletben, amelyet a tamil szakadárok követtek el egy ellenzéki politikai párt irodájában - közölte a védelmi minisztérium.

A halottak között van az Egyesült Nemzeti Párt (UNP) tartományi vezetője, Janaka Perera nyugalmazott tábornok, aki valamikor több sikeres hadjáratot is vezetett a tamil gerillák ellen, nevéhez fűződik többek között a lázadók előrenyomulásának megállítása 2000-ben a Jaffna-félszigeten. A merényletben Perera felesége is életét vesztette.

A terrortámadást egy öngyilkos merénylő követte el Anuradhapura városban, a fővárostól, Colombótól 200 kilométerre északra. A támadó ügyvédnek adta ki magát, így férkőzött a politikus közelébe, amikor ünnepélyesen meg akarta nyitni a párt új helyi irodáját. A 2002 végéig kormányzó UNP a legnagyobb ellenzéki párt Srí Lankán.

A Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) szakadár fegyveres szervezet 1983 óta harcol az egykori Ceylon északi és északkeleti részén a hindu tamilok függetlenségéért a zömében buddhista szingalézek lakta ázsiai szigetországban. A három évtizede tartó harcokban csaknem 70 ezren vesztették életüket.

Az összecsapások felerősödtek azután, hogy 2005 végén új elnök, Mahinda Radzsapaksze választották meg elnöknek. A hadsereg néhány hete nagyszabású szárazföldi és légi offenzívát indított a tamil szakadárok politikai "fővárosa", Kilinochchi elfoglalására. A harcok naponta több tucat halottat követelnek mindkét oldalon.