Amerika nem akar újabb frontot Moszkvával szemben

InfoRádió / MTI
2008. október 5. 13:43
Elsősorban az energetikai együttműködésről tárgyalt Kazahsztánban az amerikai külügyminiszter. Condoleezza Rice többek között Nurszultan Nazarbajev államfővel egyeztetett.

Az amerikai diplomácia irányítója azt mondta: az Egyesült Államok nem akarja a maga oldalára állítani Oroszország közép-ázsiai szövetségeseit. Moszkva a közelmúltban azzal vádolta a nyugati államokat, hogy megpróbálják befolyásolni szövetségeseit.

Az Egyesült Államok kulcsfontosságú tényezőnek tekinti Kazahsztánt abban a törekvésében, hogy kiterjessze jelenlétét Közép-Ázsiában. A szénhidrogénekben gazdag volt szovjet köztársaságé a legnagyobb közép-ázsiai gazdaság, és földrajzi fekvése - Oroszország, Irán, Afganisztán és Kína között található - is különös súlyt biztosít neki. Az olajexportjának diverzifikálására törekvő Asztana óvatosan egyensúlyozik Oroszország és a Nyugat között.

Nurszultan Nazarbajev még a szovjet idők óta irányítja Kazahsztánt, és több emberjogi csoport azzal vádolja, hogy nem tűri el a politikai másként gondolkodást. Nyugati megfigyelők még egyetlen kazahsztáni választást sem nyilvánítottak szabadnak és tisztességesnek, és jelenleg az államfő pártjáé minden parlamenti mandátum.