Maffiaháború fenyeget a gengszterplatina lefoglalása miatt

Infostart
2008. október 2. 22:00
Ötvenmillió eurót, azaz csaknem 12 milliárd forintot érő ozmiumot foglalt le a szlovák rendőrség a hétvégén Pozsony egyik külvárosában. A platinafélék csoportjába tartozó, rendkívül nehéz és nagyon drága fémet az alvilág újabban fizetőeszközként használja.

A hírt elsőként - jól informált rendőrségi forrásokra hivatkozva - a legnagyobb példányszámú bulvárlap, a Novy cas szellőztette meg. A rendőrség a nyomozás érdekeire hivatkozva egyelőre nem tájékoztat az ügyről. Azt sem tudni, mikor, milyen úton került Pozsony Lamacs városrészébe a kézi kofferben is elférő, másfél milliárd szlovák koronát érő, alig 5 kg súlyú fémmennyiség. A nagy erőkkel megindult nyomozás az alvilági körökre összpontosít. A drága fémet ugyanis az alvilág gyakran fizetőeszközként használja.

A lap szerint a szokatlanul értékes fogás feltehetően összefüggésben áll az euró január elsején esedékes szlovákiai bevezetésével. A maffia vélhetően szabadulni akar az illegálisan szerzett pénzektől, inkább az értékét jól megőrző ozmiumra akarta váltani a pénzét, de a rendőrség keresztülhúzta az alvilág számításait.

A Novy cas úgy tudja: a nagy fogás miatt a pozsonyi maffia soraiban máris nagy az idegesség és a mozgolódás. Attól kell tartani, hogy az eset miatt az alvilág érdekcsoportjai között ismét gyilkos maffiaháború veszi kezdetét.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást