Kedvezményekkel "édesített" csomaggal mentenék a bankokat

Infostart
2008. október 2. 15:08
Várhatóan pénteken szavaz az amerikai kongresszus a felsőház által szerdán jóváhagyott, módosított pénzügyi mentőcsomagról. A Wall Street bankjait mentő intézkedés roppant népszerűtlen a választók körében, annak ellenére, hogy kidolgozói szerint a pénzügyi válság az egyszerű emberek életére is kihat majd, ha nem tudnak úrrá lenni rajta.

Turisták és riporterek hada lepte el szerda este a washingtoni szenátust, hogy láthassa, amint a két elnökjelölt, Barack Obama és John McCain szenátor bevonul az ülésterembe, hogy a pénzügyi segélycsomagról szavazzon.

A felsőházban gond nélkül átment a törvényjavaslat, amelyet a szenátorok további adókedvezményekkel és garanciákkal édesítettek meg. A cél az, hogy a várhatóan pénteken szavazó képviselőházban a törvény elfogadására bírják rá az eddig vonakodókat.

"Ez a javaslat nem Manhattan csücskének, a pénzügyi központnak, hanem egész Amerikának szól" - kommentálta a voksolást Harry Reid, a szenátus demokrata elnöke. Reid szavait azokhoz a választókhoz intézte, akik szerint a csomag egyetlen célja az amúgy is gazdag bankok megmentése, ráadásul az adófizetők pénzéből.

De mit is mondanak a számok? A szenátus évi 100 milliárd dollár értékű adókedvezmény épített a csomagba, amit a kisebb vállalkozások és a középosztály kapna. A megrettent bankbetétesek megnyugtatására pedig a javaslat 250 ezer dollárig garantálná, hogy a szövetségi állam a cég csődje esetén is kártalanítja a betétest.

Növekvő hiány

Igaz, ez a javaslat most azokat a képviselőket tölti el aggodalommal, akik szerint a szövetségi államkassza hiánya ismét drámai módon megugrik. Nyolc évvel ezelőtt Bill Clinton még úgy adta át a Fehér Házat George Bush-nak, hogy többlet volt a kasszában, a jelenlegi vezetés azonban már a bankválság előtt is komoly hiányt halmozott fel, például a háborús kiadásokkal.

A csomag mellett Barack Obama és John McCain is kiállt. A támogatók érvelése szerint, ha elfogadják a javaslatot, akkor ismét megindul a hitelezés, és a dolgozók nyugdíjait a jövőben folyósító alapok is jobban fognak teljesíteni.

A meggyőzési taktika része az is, hogy adókedvezmény formájában további pénzügyi segítséget ígértek a vidéki iskoláknak és a katasztrófa sújtotta körzeteknek. Az olyan államokban, mint Florida és Texas, ahol nincs személyi jövedelemadó, a helyi adók nagyobb részét lehet majd visszaigényelni.

A kérdés most az, hogy mindez mennyiben tudja megváltoztatni a képviselőház lázadóinak véleményét.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szvetnik Endre összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást