A szenátorok rábólintottak a csillagászati összegű mentőcsomagra

InfoRádió / MTI
2008. október 2. 06:20
Elfogadta a 700 milliárd dolláros pénzügyi mentőcsomag módosított tervét az amerikai szenátus; az új változat pénteken kerül a képviselőház elé. A felsőház biztos többséggel, 74-25-ös szavazati aránnyal hagyta jóvá a kezdeményezést.

A Wall Street megmentését célzó eredeti csomagtervet hétfőn elutasította a képviselőház; új elem a tervezetben, hogy a szövetségi szinten biztosított bankbetétek összegét 100 ezerről 250 ezer dollárra emelik, emellett bekerült a dokumentumba egy 150 milliárd dolláros üzleti és energiaipari adócsökkentés is.

A két amerikai elnökjelölt, a demokrata Barack Obama és a republikánus John McCain is kampányát megszakítva Washingtonba utazott, hogy részt vegyen a szavazáson.

George Bush elnök személyesen is közbelépett a javaslat elfogadása érdekében, szerdán telefonon egyeztetett a szenátorokkal. A Fehér Házban úgy nyilatkozott: a törvényre a helyzet stabilizálása érdekében van szükség, fontos, hogy a szenátus tagjai nagyon komolyan vegyék a javaslatot. Hozzátette: biztos benne, hogy az alsóház is elfogadja a javaslatot.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szvetnik Endre összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást