Még a 18 évesek is fiatalok a szavazáshoz?

Infostart
2008. szeptember 29. 18:17
Ausztriában a hétvégi parlamenti választásokon Európában először a 16 évesek is szavazhattak, ám a kérdés megosztotta az osztrákokat. Vekerdy Tamás pszichológus támogatja, hogy saját ügyeikben több választási joguk legyen a fiataloknak, viszont nem tartja helyesnek, ha túl korán kapnak választójogot.

A 16 évesek is szavazhattak Ausztriában a hétvégi parlamenti választásokon - Európában először. A döntés megosztotta az osztrákokat.

Vekerdy Tamás pszichológus elmondta: míg gróf Széchenyi István vagy Arany János már 17 évesen érett felnőtt volt, addig ma 23-28-ik életévre tolódik ki a "szociális-kulturális pubertás". Ennek a fényében viszont - vélekedett - nem helyes lejjebb vinni a korhatárt.

A tizenévesek bizonyos értelemben túl jól bevonhatók a közügyekbe, mivel könnyű őket befolyásolni - mutatott rá a pszichológus, hozzátéve: félő, hogy inkább belesodródnak ezekbe, és nem felelősségteljesen állnak hozzájuk.

"Thomas Mann ír arról, hogy az ifjúság örök vakációt keres az én iskolájából. Kollektív jelszavakat üvöltöz, ritmusra lépdel és közös dalokat énekel" - figyelmeztetett a pszichológus.

Ugyanakkor a szakember úgy látja, saját ügyeiben sokkal előbb sokkal nagyobb önállóságot lehetne adni az ifjúságnak, mint a mai magyar közoktatásban van. A közügyek tekintetében - mint a választások, népszavazások - viszont nem változtatna az mostani 18 éves korhatáron.

"Ha túlzó akarok lenni, még azt is mondanám, a későbbre toláson is el lehetne gondolkodni" - tette hozzá Vekerdy Tamás.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást