Egyetlen ellenzéki képviselőjelölt sem került be a fehérorosz parlamentbe

InfoRádió / MTI
2008. szeptember 29. 06:47
Egyetlen ellenzéki képviselőjelölt sem került be a fehérorosz parlamentbe a vasárnap tartott választáson. A fehérorosz központi választási bizottság elnöke, Ligyija Jermosina szerint a 110 szavazókörzet közül 100-ban már feldolgozták az adatokat, és ismert 99 képviselő a 110-ből. A fennmaradó 11 körzetben ismert ellenzékiek nem indultak.

Jermosina bejelentését egyes, helyszínen tartózkodó hírügynökségi tudósítók hitetlenkedve fogadták, úgy értelmezték szavait, hogy "egyetlen ismert" ellenzéki politikus sem került be a parlamentbe. A választási bizottság elnöke azonban kérdésre válaszolva minden kétséget eloszlatott.

"Teljesen igaz, az ellenzék képviselői közül senki se jutott be (a parlamentbe)" - szögezte le Jermosina, aki szerint a szavazás eredménye azt mutatja, hogy a választók "félnek tőle, hogy elveszítik azt, amilyük van".

Jermosina szerint az új parlamentbe zömében a régi törvényhozás képviselői kerültek be, akik a helyi hatalmi szervek és egészségügyi intézmények, illetve nagyvállalatok vezetői közül kerültek ki.

A szavazati arány 75,3 százalékos volt. A 110 parlamenti mandátumra 263 jelölt pályázott, közülük hetvenen az ellenzék soraiból kerültek ki, holott sok ellenzéki jelölt már a választási kampány idején visszalépett, és egy sor ellenzéki mozgalom a választás bojkottja mellett döntött. Az ellenzék fő kifogása, hogy képviselőiket gyakorlatilag kizárták a szavazatszámláló bizottságokból,

Az EBESZ megfigyelő-missziója egyelőre nem foglalt állást a fehéroroszországi választás tisztaságáról.

A Nyugat a demokrácia próbakövének tartja a vasárnapi parlamenti választást. A Fehéroroszországgal szemben korábban szankciókat elrendelő Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei szeptember közepén szorosabb kapcsolatokat ígértek Minszknek, ha a választások tisztességesek lesznek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Rácz András, a Magyar Külügyi Intézet tudományos fõmunkatársa
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást