A nemzetközi verseny akadálya az amerikai mentőöv

Infostart
2008. szeptember 29. 11:38
A nemzetközi verseny akadályának nevezte a német pénzügyminiszter az amerikai kormány támogatási csomagtervét. Mind Peer Steinbrück, mind pedig a gazdasági miniszter úgy véli, hogy a berlini kormány gazdasági előrejelzését erősen lefelé kell módosítani.

A múlt héten még Peer Steinbrück sem talált különösebb kifogást a csődbe jutott pénzügyi szektor talpra állítására kidolgozott washingtoni csomagterv ellen, tegnapi nyilatkozatában azonban már határozottan szembefordult az amerikai elnök kezdeményezésére született intézkedéssel.

Mint a német pénzügyminiszter fogalmazott, a terv alapvetően ellenkezik a szabad verseny alapelveivel, ugyanis a külföldi, így német pénzintézeteket erőteljesen sújtják a válságból fakadó milliárdos veszteségek, miközben az Egyesült Államok kormánya legalább átmenetileg mentesíti a kockázattól az amerikai konkurenciát.

Nyilatkozatában utalt arra is, hogy a nemzetközi pénzügyi válság következtében aligha tartható a berlini kormány által a gazdaság növekedésére előirányzott ütem.

Peer Steinbrück szerint az idei 1,7 százalékos előrejelzés várhatóan még tartható lesz, de jövőre már semmiképpen sem tűnik valószínűnek a korábban remélt 1,2 százalékos növekedés.

Hasonló álláspontra helyezkedett Michael Glos gazdasági miniszter is. Gazdaságkutató intézetek véleménye szerint a nemzetközi válság hatására jó, ha eléri jövőre a konjunktúra üteme Németországban a fél százalékot.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást