Elvesztette abszolút többségét a bajor Keresztényszociális Unió

InfoRádió / MTI
2008. szeptember 28. 18:59
Elvesztette több évtizedes abszolút többségét a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) a vasárnapi tartományi parlamenti választásokon.

Az ARD és a ZDF közszolgálati televíziók első előrejelzései szerint a kisebbik német konzervatív párt a leadott szavazatok mindössze 42,8-43 százalékát szerezte meg. öt évvel ezelőtt - akkor még Edmund Stoiber vezetésével - a párt a voksok 60, 7 százalékához, s ezzel a törvényhozásban akkor kétharmados többséghez jutott. A mostani szereplés a CSU számára katasztrofális, az elemzések szerint történelmi vereségnek számít.

Csekély mértékben visszaestek a szociáldemokraták, a szavazatok 2003-as 19,6 százalékával szemben most a voksok 19 százalékát szerezték meg.

Javítottak korábbi eredményükön viszont a Zöldek, s 14 év után ismét képviselőt küldhetnek a törvényhozásba szabaddemokraták (FDP) is.

Az FDP mellett a másik nyertes a Szabad Választók Szövetsége nevű - pártoktól független - tömörülés, amely a voksok mintegy 10 százalékát szerezte meg. Az előrejelzések szerint hajszállal maradt el a helyi parlamentbe való bejutástól a Baloldal pártja.