Nem tudott katapultálni a légiparádéra gyakorlatozó pilóta

Infostart
2008. szeptember 25. 15:17
Gyakorlatozás közben szerdán lezuhant a szerb légierő egyik vadászgépe. Pilótája, a vajdasági Kanász István életét vesztette, mert nem tudott katapultálni. Boris Tadic szerb köztársasági elnök részvétét nyilvánította a pilóta családjának.

A negyvenéves Kanász István, a szerb légierő alezredese Bánátban született és a szerb katonaság egyik legjobb oktató pilótájának tartották. A műszaki gyakorlóközpont parancsnoka, előtte pedig berepülőpilóta volt.

Három kollégájával légi akrobatacsoportot alapított, és a hazaiak mellett több külföldi légiparádén is részt vettek.

Szerda reggel egy szombati belgrádi légi bemutatóra készült. Éppen egy összetett gyakorlatot végzett egy Belgrád melletti repülőtér felett, amikor gépe lezuhant.

A szemtanúk szerint alacsonyan repült - valószínűleg ezért nem tudott katapultálni, így a földnek csapódott gépben életét vesztette.

Egyelőre még nem állapították meg a szerencsétlenség okát. A G-4 Super Galeb típusú sugárhatású harcigépet 1978-ban kezdték gyártani a boszniai Mostarban. Összesen 90 ilyen gépet gyártottak - eddig csak egy zuhant le műszaki hiba miatt 1987-ben.

A szerdán lezuhant gépet két héttel ezelőtt láthatta a belgrádi közönség az új katonatisztek avató ünnepségén.

A szerencsétlenül járt Kanász István 1800 órát töltött levegőben, ebből 1400 órát ezen a típusú gépen. Boris Tadic szerb köztársasági elnök táviratban fejezte ki részvétét a pilóta családjának. Az államfő kiemelte: a légierő egyik legjobb és legtapasztaltabb pilótáját veszítette el.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást