Ismerte egymást a két finn ámokfutó?

Infostart
2008. szeptember 25. 14:10
A finn rendőrség vizsgálja, lehetett-e kapcsolat a keddi és a tavaly novemberi iskolai vérengzés között. Az északi országban nemcsak a fegyvertartási törvény, hanem a közösségi és videómegosztó oldalak körül is fellángolt a vita.

A keddi finnországi iskolai lövöldözés után indított rendőrségi nyomozás vezetője azt mondta: valószínűleg a kedden 10 embert megölt és a tavaly novemberben 8 emberrel végzett ámokfutó kapcsolatban állt egymással.

Jari Neulaniemi elmondta: a kedd délelőtt Kauhajoki szakközépiskolájában lövöldöző diák 11 hónappal ezelőtt vásárolta fegyverét Helsinki egyik elővárosában, Jokelában, ahol tavaly novemberben Pekka-Erik Auvinen 8 diákot lőtt agyon.

A rendőr arra is felhívta a figyelmet, hogy mindketten olyan videókat tettek közzé a Youtube-on nem sokkal a vérengzés előtt, amelyekben nyíltan beszéltek gyilkos szándékaikról. Ráadásul mind a két fiatal fejbe lőtte magát az ámokfutás után.

A 22 éves Saari 9 diáktársát és egy tanárát lőtte agyon. A diákok mindegyike egy osztályteremben tartózkodott, ahol dolgozatot írtak. A 22 éves sorozatgyilkos a lövöldözés után benzinbombát dobott áldozataira, akik a felismerhetetlenségig szénné égtek.

"Kétarcú, csendes fiatalember"

Állítólag a fiúnak is dolgozatot kellett volna írnia, de 9 órakor nem jelent meg a teremben. Egyik barátja elmondta: percekkel az előtt jött ki a teremből, hogy Saari ámokfutásba kezdett, délelőtt 11 óra körül.

Elmondta: előző este még beszéltek is egymással a dolgozatról, és az osztálytársa teljesen normálisnak tűnt. Az iskola igazgatója "kétarcú, csendes fiatalemberként" jellemezte a gyilkos diákot.

A brutális vérengzés után fellángolt a vita a fegyvertartást és az internetet illetően. A finn belügyminiszter arra utasította az illetékeseket, hogy szigorúbban ellenőrizzék a világhálót. Hozzátette: úgy tűnik, a jokelai mészárlásból nem sikerült tanulni.

Matti Vanhanen pedig bejelentette: fontolóra vette a fegyvertartási törvény szigorítását.

Mindeközben betegszabadságra küldték azt a rendőrt, aki hétfőn, vagyis a vérengzés előtti napon kikérdezte Saarit a Youtube-ra feltöltött videó miatt. Miközben többen azt sérelmezik, hogy nem kobozták el tőle a fiútól a fegyverét, a rendőrök azt állítják: nem volt tudomásuk azokról a többi ijesztő videókról, amelyeket a tettes finn internetes oldalakon tett közzé.

A rendőrségi szóvivő elmondta: csak az a videót látták, amelyen a fiú egy lőtéren lövöldözik. "A rendőrtiszt úgy ítélte meg, hogy nincs miért elvenni tőle a fegyvert" - tette hozzá Urpo Lintala.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szvetnik Endre összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást