Egyházi kirohanás a kapitalizmus ellen: "Marxnak részben igaza volt"

Infostart
2008. szeptember 25. 14:45
Éles kirohanást intézett canterbury érseke a kapitalizmus ellen. A Spectatorben megjelent cikkében Rowan Williams azt írja, "be kell látnunk, hogy Marxnak részben igaza volt". Ezt követően szerdán pedig York anglikán érseke jelentette ki a hitelválság kapcsán, hogy a kapitalizmus szabályai "Aliz csodaországából származnak".

Az anglikán egyház vezető méltósága szerint kérdéses, hogy a londoni City kereskedői tevékenységének van-e valamilyen haszna a társadalom szempontjából.

"Lássuk be: Marxnak részben igaza volt a kapitalizmussal kapcsolatban" - jelenti ki a Spectatorban megjelent cikk címében Canterbury érseke. Rowan Williams írásában nemes egyszerűséggel bankrablóknak nevezi az árfolyamzuhanásokból profitáló spekulánsokat.

Az anglikán egyház feje támadja a féktelen kapitalizmust, és megvédi Karl Marxnak a rendszerről alkotott kritikáját. Mint írja, a korlátlan kapitalizmus csak mitológia, amelyről tévesen feltételezik, hogy a közjót szolgálja.

Az érsek szorgalmazza az úgynevezett "rövid üzletek" és más praktikák betiltását is. Mint írja, felesleges úgy tenni, mintha a pénzügyi világ korlátlan ideig mentesíteni tudná magát a felülvizsgálat és a szabályozás alól.

Ennek háttere, hogy a mostani hitelválság és számos bank bedőlése okaként több elemző is a "rövid üzleteket" teszi felelőssé. Az eljárás lényege,  hogy kezdeményezője az eladási szerződés megkötésekor, illetve a későbbi visszavásárlás időpontjában érvényes, várakozásai szerint akkor már alacsonyabb árfolyam különbségéből húz hasznot. Ráadásul az ingatagnak ítélt vállalatokról sokszor maguk az ilyen spekulánsok terjesztenek rémhíreket.

Állítólag ennek a magatartásnak szerepe volt a Lehman Brothers csődjében is, legutóbb pedig az angol HBOS került hasonló helyzetbe. Ezután Nagy-Britanniában egy hónapra betiltotta a "rövid üzleteket" a londoni City pénzügyi szolgáltatási felügyelete (FSA), azonban azt "normális piaci körülmények között" nem tartja aggályos magatartásnak.

A vállalkozások hasznos voltát ugyan nem veti el cikkében az anglikán egyházi vezető, de figyelmeztet, hogy nem ez a jólét megteremtésének egyetlen útja. Rowan Williams egyben elutasítja a fundamentalizmus vádját.

Kapitalista szabályok Aliz csodaországából

A pénteki cikket követően szerdán York anglikán érseke jelentette ki bankárok előtt: úgy tűnik, a piacgazdaság szabályai "Aliz csodaországából származnak". Az egyházi méltóság szembeállította egymással az amerikai kormány segítségét, amelyet a hitelválság miatt csődbe ment bankoknak nyújt, és a szegények megsegítésére irányuló akarat hiányát.

John Sentamu a Hívő Bankárok Nemzetközi Szövetségének éves vacsoráján intézett beszédét a megjelentekhez. Mint rámutatott, azzal a hétszázmilliárd dollárral szemben, amelyért az amerikai kormány felvásárolja a rossz hiteleket azoktól a bankoktól, amelyek egyébként csődbe mennének, csupán ötmilliárd dollárba kerülne megmenteni hatmillió gyermek életét.

"Hogyan mondhatják a világ vezetői, hogy ez túl nagy ár, amikor a pénzügyi rendszer konszolidálására 140-szer többet költenek?" - tette fel a kérdést a vallási vezető.

A kijelentés aktualitása, hogy a világ vezetői csütörtökön találkoznak az Egyesült Államokban, hogy megtárgyalják a Millenium Development Goals, a szegénység visszaszorítására irányuló intézkedéssorozat eredményeit, és azt, hogyan tudnák növelni az életszínvonalat 2015-ig.