"A kormányzati mentőöv a bankok mellett az átlagpolgárt is megmenti"

Infostart
2008. szeptember 25. 16:49
George Bush elnök a Fehér Házba hívta a két elnökjelöltet a washingtoni kormányzat 700 milliárd dolláros tervének egyeztetésére. A terv megmentené az amerikai pénzügyi szektort, és ezzel az egész amerikai gazdaságot egy súlyos válságtól. John McCain és Barack Obama pedig egymást túllicitálva próbálnak hiteles vezetőnek mutatkozni a választók előtt.

Kifutunk az időből - ezzel magyarázta John McCain, miért kérte demokrata riválisától, hogy halasszák el a péntekre tervezett első elnökjelölti vitát. Ám nemcsak néhány napról lenne szó: McCain úgy gondolja, addig nincs lehetősége egy ilyen vitára koncentrálni, amíg a Kongresszus meg nem egyezik a bankok megmentésére szolgáló, nem kevesebb, mint 700 milliárd dolláros kormányzati tervről.

Eközben többen is figyelmeztetnek a késlekedés veszélyeire, közöttük az első a Fed elnöke. Ben Bernanke szerint továbbra is komoly aggodalmat jelentenek a bankszektor kilátásai.

A bankelnök az illetékes parlamenti bizottságok ülésein próbálta meggyőzni a kongresszusi képviselőket, illetve a szenátorokat arról, hogy a gigantikus mentőöv nemcsak a bankszektort, hanem az amerikai átlagpolgárt is megmenti:

Ha ugyanis tovább romlik a helyzet, már nemcsak a befektetési házak mennek tönkre, hanem a kisvállalkozások sem jutnak majd hitelhez, a fogyasztók nem kapnak autóvásárlási kölcsönt, amitől az autógyártók nem tudnak nőni, munkahelyek szűnnek majd meg, és az ingatlanárak további drámai esése következhet abból, hogy a lehetséges házvásárlók sem tudnak jelzáloghitelt felvenni.

Ilyen körülmények között mindkét párt elnökjelöltje új veszélyekkel kénytelen szembenézni - vélekednek a vezető amerikai lapok. Egyrészt mind McCain, mind Obama megpróbál karizmatikus vezetői képességeket felmutatni, másrészt a törvényhozók máris tőlük várják a jelzést: vajon megszavazzanak-e egy a polgárokat feldühítő törvénycsomagot. Ám, ha nem teszik ezt meg, az még súlyosabb következményekkel járhat.

Bush elnök máris a Fehér Házba hívta a két elnökjelöltet, hogy egyeztessen velük a gazdasági válság elkerüléséről. Bush ezt megelőzően bizakodva nyilatkozott egy nagyszabású konszolidációs terv esélyeiről:

Mindkét elnökjelölt azt próbálja elhitetni magáról, hogy kétpárti együttműködésre is képes, ha az ország jóléte forog kockán. Hogy eljutnak-e a politikai manőverezéstől a valódi döntésekig, az csak a következő napokban dől el.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást