Észak-Korea újraindítja a jongbjoni atomerőművet

Infostart
2008. szeptember 24. 12:19
Észak-Korea feltörte és eltávolította legnagyobb nukleáris létesítményén a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) pecsétjeit, és távozásra szólította fel az ellenőröket. Phenjan azt is bejelentette, hogy egy héten belül felújítja az erőmű működését.

Phenjan közölte, hogy újraindítja a jongbjoni atomreaktort és értesítette a NAÜ-t, hogy már a jövő héten ismét dolgozhat nukleáris fűtőanyaggal. A lépést az ázsiai kommunista ország azzal indokolta, hogy az Egyesült Államok ígérete ellenére nem vette le Észak-Koreát a terrorizmust támogató államok listájáról.

Melissa Fleming, a NAÜ szóvivője elmondta, hogy szerdára az összes pecsétet és megfigyelő kamerát eltávolították a jongbjoni atomerőműből. Elemzők szerint azonban Észak-Koreának hónapokba telhet, amíg újra be tudja indítani jórészt működésképtelenné tett atomlétesítményét.

A reaktor leállítását tavaly novemberben kezdték meg a három hónappal korábban kötött egyezmény értelmében. Észak-Korea - szimbolikus gesztusként - akkor felrobbantotta az erőmű hűtőtornyát.