Egyre ellenségesebbek a britek az unióval szemben

Infostart
2008. szeptember 24. 22:43
Nagy-Britanniában mostanra érett be az a több mint 20 éves kampány, amivel sikerült a briteket EU-ellenessé tenni - véli a BruxInfo szakértője. Fóris György az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában elmondta: a posztján meggyengült Gordon Brown mellett így nem szólhat az az érv, hogy sokkal inkább unióbarát, mint konzervatív riválisa.

Köztudott, hogy Gordon Brown mindig is EU-ellenes volt  - mondta az InfoRádiónak a BruxInfo elemzője.

Fóris György szerint a brit miniszterelnök EU-ellenességének személyes okai is vannak, pénzügyminiszterként ugyanis kénytelen volt megélni azt a megaláztatást, hogy nem vehetett részt az eurót már bevezetett országok szakminisztereinek ülésén.

A Lisszaboni Szerződés körül kialakult problémával kapcsolatban azonban az elemző szerint Brownnak van egy érdeme: határozottan kitartott a mellett, hogy a szerződésre szükség van, mert ha azt elfogadják, akkor többet nem kell intézményi kérdésekkel foglalkozni.

Ennek érdekében még azt a döntést is meghozta, ami jelentős népszerűségvesztéssel járt: a szerződésről nem írt ki népszavazást, hanem a parlamenttel fogadtatta el.

Fóris György szerint Nagy-Britanniában beérett az a 20-25 éves kampány, amely áthangolta a brit közvéleményt, és amelynek köszönhetően ma a britek többsége euroszkeptikus.

A britek nagy része nem érti, miért jó az európai uniós tagság, és miért így működik az unió. Az EU-ellenességet tovább fűtötte a sajtó is, amely évtizedeken keresztül sorolta, hogy mi működik rosszul az Európai Unióban.

Az elemző úgy véli: ha a jelenleg ellenzékben lévő Konzervatív Párt kerülne hatalomra, akkor sor kerülhet néhány radikális lépésre. David Cameron pártvezér például már kijelentette: ha Írországban tovább húzódik a vita a Lisszaboni Szerződésről, akkor nagy-Britanniában is kiírják a népszavazást.

Ugyanakkor nem valószínű, hogy a szigetország kilépne az EU-ból, mert olyan üzleti összefonódásokról is szó van, amelyeket nem lehet egyszerűen csak elvágni - hangsúlyozta Fóris György.

Hanganyag: Nagy Tamás


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást