A finn sorozatgyilkos ámokfutása: "tökéletesen fölkészült az ölésre"

Infostart
2008. szeptember 24. 11:33
Tíz ember esett áldozatul tegnap egy finn iskolában a séfnek tanuló másodéves diák, Matti Juhani Saari ámokfutásának. Az iskola gondnoka szerint a 22 éves tanuló igencsak fölkészült az ölésre. Õ is alig menekült meg a válogatás nélkül, mindenkire lövöldöző gyilkos elől. A rendőrségnek már korábban is feltűnt a fiatalember, de mivel nem követett el bűncselekményt, nem vonták vissza a fegyverviselési engedélyét.

Tíz embert ölt meg tegnap egy finn városka, Kauhajoki egyik iskolájában egy fiatalember. Az séfnek készülő másodéves tanuló, Matti Juhani Saari délelőtt 11 körül érkezett meg a szakmunkásképző iskolába egy pisztollyal, lőszerrel és robbanóanyagokkal a csomagjában. Fölhúzott egy álarcot, majd nekikezdett a véres ámokfutásnak.

Az intézmény gondnoka szerint Saari tökéletesen fölkészült a "nagy napra". Halkan lépkedett, egy szó sem hagyta el a száját, és nyugodtan, hidegvérrel cselekedett. Jukka Forsberg elmesélte, az első lövések után sikoltozni kezdtek a lányok. Majd két lány futott az ajtajához, és megrémülve mondták, hogy egy őrült lövöldözik.

A gondnok ezután azt látta, hogy egy férfi a folyosón hagy egy nagy fekete táskát, és becsukja maga mögött az egyik tanterem ajtaját. "Benéztem az ablakon, de ő azonnal rám lőtt. Rögtön hívtam a sürgősségi segélyszámot. Hál' Istennek nem sérültem meg, habár lőtt rám, de cikkcakkban futottam a folyosón - az életemért."

Az iskolában százötven turistadiák volt elszállásolva. A 22 éves, tetőtől talpig feketébe öltözött fiatalember válogatás nélkül mindenkire rálőtt, akit meglátott. Amint a gondnok kiért az épületből, "szörnyű sikolyokat" hallott bentről.

Egy áldozatot sem látott a földön feküdni, de szemtanúja volt, amint az ámokfutó lelőtt bent két diáklányt. Aztán észrevette, amint egy diák, kiérvén a folyosóra, összeesett.

Augusztusban vette a fegyvert

Jukka Forsberg elmondta, Saaki folyamatosan tüzelt. "Amikor az kifogyott, új tárat tett a pisztolyába. Automata fegyver volt, rövid időn belül tucatnyi lövést hallottam. Egy elkeseredett lány sírva menekült ki a hátsó ajtón."

Saaki tíz embert ölt vagy sebesített meg halálosan, majd délután fél egy körül magát is fejbe lőtte.

Most már tudják, hogy a diák régóta készült erre a napra. Még augusztusban vásárolt egy 22-es kaliberű Walther pisztolyt, és videókat tett fel a YouTube-ra, amelyeken lövöldözik. De volt olyan felvétel is, amelyen közvetlenül a kamerába nézett, rátartotta arra a fegyvert, és azt mondta: "Te leszel a következő."

YouTube-profilja szerint leginkább a horrorfilmek, a fegyverek, a szex, a sör és a számítógép érdekelte a fiatalembert, aki Wumpscut86-nak hívta magát. A név egy 1991-ben alakult, egyszemélyes német elektro-indusztriális zenekarra, a Wumpscutra utal. Az szubkultúrát teremtő irányzat egyik zászlóshajójának számító formáció világa sötét, némileg horrorisztikus és meglehetősen antiutopista.

A rendőrség ugyan felfigyelt a videókra, de mivel Saakinak volt fegyvertartási engedélye, és még nem követett el vele semmilyen bűncselekményt, nem lőtt meg senkit, így a törvényt sem szegte meg - ezért a hatóságok sem tehettek semmi ellene.

Tették ezt annak ellenére, hogy egy hasonló, tavaly novemberi eset kapcsán már megígérték a fegyverviselési engedélyek kiadásának szigorítását. Akkor egy 18 éves diák nyolc társát ölte meg Jokelában.

Egyébiránt a columbiai egyetemen elkövetett tömeggyilkosság Saaki legnézettebb YouTube-videói közt szerepelt, és ahogy a kamerának pózolt, az feltűnően hasonlatos volt a columbiai gyilkoséhoz, aki harminckét emberrel végzett tavaly áprilisban.

A rendőrség hétfőn egyébként beszélt Matti Juhani Saarival, de úgy vélték, nincs miért visszavonni a fegyverviselési engedélyét.