Lövöldözés egy finn iskolában - kilenc halott

Infostart
2008. szeptember 23. 13:28
Lövöldözés tört ki kedden egy finnországi iskolában, a rendőrség szerint sok sebesült lehet. A lövöldözőt - az iskola diákját - sikerült letartóztatni, de az ámokfutásnak kilenc halálos áldozata van.

A bűncselekmény az ország északnyugati részén, Kauhajoki városában történt. A CNN értesülése szerint a lövöldöző az iskola 18 éves diákja. Hírügynökségi jelentések szerint az ámokfutásnak kilenc halálos áldozata van.

A fiatalember egy videófelvételt is feltett a YouTube internetes megosztó oldalra - idézte a brit lap internetes kiadása Timo Huovinen finn újságírót.

A lövöldözőt sikerült lefegyverezni - közölte délben a helyi rendőrfőnök. "Az incidensnek vége" - idézte az AP Jussi Muotót.

A dpa német hírügynökség úgy tudja, hogy az ámokfutó öngyilkos akart lenni: fejbe lőtte magát, de túlélte a lövést, és súlyos állapotban a kórházba szállították.

A Helsinkitől 300 kilométerre fekvő város szakközépiskolájába 200 diák jár. Az épületet kiürítették a lövöldözés hírére, a rendőrség pedig erősítést kért. A BBC úgy tudja, hogy a lövöldöző fiatalembernél automata fegyver volt, az STT finn hírügynökség pedig úgy értesült, hogy robbanóanyagokkal is fel volt szerelkezve.

Az iskolában tűz ütött ki, szemtanúk legalább egy sebesült lányt láttak, aki elhagyta az épületet.

Tavaly novemberben nyolc embert lőtt agyon egy diák Tuusalában. A BBC ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy Finnországban igen sok embernek van lőfegyvere.