Milliókat koboztak el a német vámosok

Infostart
2008. szeptember 22. 12:06
A német vámosok alig egy hét leforgása alatt öt és fél millió eurót koboztak el a pénzmosásellenes törvény alapján. Az Európai Unió kezdeményezésére indult nagyszabású ellenőrzések főleg a terrorizmus és a kábítószer csempészés pénzelésének megakadályozására irányultak - de főleg olyan személyek kerültek a vámosok kezére, akik titokban akartak 10 ezer eurónál magasabb összeget Svájcba, illetve Liechtensteinbe juttatni.

A pénzmosás megakadályozására hozott törvény értelmében bejelentés nélkül csak 10 ezer euróig terjedő összeget szabad külföldre vinni. Az Európai Unió országainak részvételével folytatott egyhetes nagyszabású akció keretében azonban a vámosok feltűnően sok embernél találtak ennél nagyobb összeget.

A legtöbben Svájc valamint Liechtenstein felé igyekeztek, alighanem azzal a céllal, hogy pénzüket a német adóhivatal kijátszásával ottani bankokban helyezzék letétbe. Az Athena fedőnévvel jelölt titkos akció során a német vámosok 5 és fél millió eurót koboztak el.

Egy évvel korábban is sor került már hasonló célú razziára, az akkor elkobzott összeg alig haladta meg az 5 millió eurót, amiből szakemberek arra következtetnek, hogy emelkedik a feketepénzek mennyisége.

Az elmúlt héten kereken 800 vámtisztviselő vonaton, repülőtereken és a határon 22 ezer személyi poggyászt vizsgált át. A legnagyobb összegre a hamburgi repülőtéren, egy Marokkóba induló nigériai fiatalember kézitáskájában bukkantak, ö 138 ezer eurót próbált külföldre csempészni. Egy dortmundi férfinél - aki Horvátországba akart repülni, szintén csaknem 35 ezer euróra bukkantak. Róla még a helyszínen megállapították, hogy az összeg kábítószer-kereskedelemből származik.

Az összehangolt akció célja a terrorizmus és a kábítószer-csempészés pénzelésének megakadályozása volt. A kiterjedt intézkedésekben az uniós országokon kívül Norvégia, Marokkó, Tunézia és Horvátország vámhatóságai is részt vettek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást