Magyarországon nem lehet szennyezett kínai tejpor

Infostart
2008. szeptember 22. 15:13
Ázsiában tovább gyűrűzik a kínai csecsemőételekben talált melamin körüli botrány, már a szomszédos országokban is vannak betegek. Kínában 13 ezer gyermeket kezelnek kórházban, 54 ezerre teszik a betegek számát, és lemondott a helyi élelmiszerbiztonsági hivatal vezetője. Magyarország továbbra sem érintett.

Kína kénytelen volt beismerni, hogy az ország legkínosabb élelmiszerbotrányává nőtte ki magát a melaminnal fertőzött tejes és tejporos bébiételek ügye, miután a hétvégén megduplázódott azon gyermekek száma, akik kórházba kerültek.

A veseproblémák miatt kórházban kezelt, kétéves vagy annál fiatalabb betegek száma már meghaladja a 13ezret, és a hongkongi hatóságok is jelentettek már megbetegedést, egy 3 éves kislányét, aki vesekövet kapott, és rendszeres fogyasztója az egyik bébiételnek, amelynek gyártó cégét összefüggésbe hozták a melamin elnevezésű vegyülettel.

Négy gyermek meg is halt Kínában az eredetileg műanyaggyártáshoz használt melamintól, amely magas nitrogéntartalmú, és a tej és tejporteszteken proteinnek álcázódik. A nemzetközi hírügynökségek tudni vélik, hogy kínai farmerek azért használták pont ezt a tej hígításához, mert nehéz kimutatni, és így ellensúlyozzák az emelkedő árakat.

Kínában úgy felerősödött a melaminos tejhez kapcsolódó félelem, hogy maga Ven Csia-pao miniszterelnök televíziós beszédben személyesen követelt több társadalmi felelősséget a tejtermékgyártóktól.

Bevonták a termékeket

A botrány azóta Kína szinte minden tejfeldolgozóját elérte. Az üzletek polcairól bevonták a tejtartalmú termékeket nemcsak az országban, hanem Hongkongban és Makaón is. A Starbucks 300 kínai kávézójában nem lehet tejjel inni már a kávét, és a két fő helyi áruházlánc bejelentette: a Nestlé tej- vagy tejportartalmú termékeit is kivonják a forgalomból, mert a svájci cégről is olyan sajtóhír jelent meg, hogy ezek is melamint tartalmaznak.

Az InfoRádió megkeresésére a Nestlé Magyarországi leányvállalatának kommunikációs igazgatója megerősítette, hogy a kínai vád alaptalan, termékeik biztonságosak. Magyarországra pedig teljességgel kizárható, hogy Kínában előállított Nestlé termék kerüljön.

Japán és Szingapúr azóta kivonta a forgalomból minden kínai eredetű tejtermékét, Malajzia és Brunei is bejelentette a tilalmat.

A nemzetközi sajtó egyúttal megjegyzi, hogy az élelmiszerbotrányok a kínai élet jellemzőivé váltak az elmúlt időszakban azután, hogy Észak- és Dél-Amerikába exportált gyógyszerekről, játékokról, állateledelekről derült k, hogy veszélyesek, és használatuk vagy fogyasztásuk áldozatokat szedett mind az emberek, mind házi kedvenceik körében.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást