Bejelentette lemondását az izraeli kormányfő

InfoRádió / MTI
2008. szeptember 21. 10:14
Ehud Olmert izraeli miniszterelnök vasárnap bejelentette, hogy lemond tisztségéről.

A korrupciós botrányba keveredett Olmert a kormány ülésén közölte, hogy távozik a miniszterelnöki posztról. Mindazonáltal az továbbra sem világos, hogy Olmert mikor nyújtja be hivatalosan lemondását Simon Peresz államfőnek.

Olmert és kormánya az új kabinet megalakulásáig - akár még hetekig - ügyvezetőként hivatalban marad. A lemondás hivatalos benyújtása után az államfő várhatóan Cipi Livnit, a Kadima szerdán megválasztott új elnökét kéri fel kormányalakításra.

Livninek 42 napja van arra, hogy megalakítsa kormányát. Ha ez nem sikerül, előre hozott választásokat kell kiírni Izraelben.

A rendőrség szeptember elején indítványozta az ügyészségnél, hogy korrupció és hivatali visszaélés miatt helyezze vád alá a miniszterelnököt. Olmert ellen hat korrupciós ügyben indult vizsgálat, a vádindítvány két olyan esetre vonatkozik, amikor még nem volt miniszterelnök.

Olmert már júliusban bejelentette, hogy az ellene indult korrupciós vizsgálatok miatt szeptember közepén, a kormányzó Kadima pártban tartandó tisztújító választás után lemond a miniszterelnöki tisztségről. Olmert a vizsgálatok során mindvégig tagadta, hogy bármilyen törvénytelenséget elkövetett volna.