Göncz: Slota magyarellenessége meghatározza a kétoldalú kapcsolatot

Infostart
2008. szeptember 18. 07:29
A külügyminiszter szerint a szlovák kormányfő csak "halványan, vagy alig-alig" határolódik el a Szlovák Nemzeti Párt elnökének magyarellenes megnyilvánulásaitól. Göncz Kinga szerint Ján Slota kijelentései gyakran a gyűlöletbeszéd szintjét is elérik.

A külügyminiszter szerint Szlovákiának meg kell szüntetnie a magyarokkal szembeni kettős beszédet. Göncz Kinga kifejtette: amíg Robert Fico szlovák miniszterelnök rendre a két ország jó viszonyáról beszél, a kormányában lévő párt elnöke, Ján Slota becsmérlő kijelentéseket tesz Magyarországra.

Göncz Kinga szerint a szlovák kormánynak óriási felelőssége van a két ország viszonyának romlásában, mert a Szlovák Nemzeti Párt tagja a kabinetnek. A miniszter úgy fogalmazott, Robert Fico miniszterelnök "halványan, vagy alig-alig" határolódik el Ján Slota kijelentéseitől.

A kormányfő a Népszabadságnak adott interjújában az erre irányuló kérdésre azt mondta, ő már többször elítélt mindenféle szélsőséges megnyilvánulást. Robert Fico egyébként úgy látja, ugyan jobb is lehetne, de nem olyan rossz az államközi és a politikai viszony Magyarország és Szlovákia között.

Göncz Kinga szerint viszont pont ezen kellene javítani, mert a gazdasági és a civil kapcsolatok megfelelők. A külügyminiszter azt mondta, Ján Slota kijelentései ciklusokon átívelően meghatározhatják a kapcsolatokat.

Ilyen körülmények között nehéz hivatalos magyar-szlovák miniszterelnöki találkozót előkészíteni, tette hozzá, ahogy egyelőre államfői találkozóra sem lehet számítani.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást