Nehéz elfogadtatni a gyerekekkel a bioételeket

Infostart
2008. szeptember 17. 19:19
Egyre több iskolai étkezde használ menüje összeállításához bioélelmiszert Franciaországban. Az ily módon elkészített ételadagok száma 2004 és 2007 között csaknem megtízszereződött. Az egészséges étkeztetés iránt egyelőre a városi önkormányzatok mutatnak élénk figyelmet.

Thierry Velly, Brest oktatásügyi irodavezetője az InfoRádiónak elmondta: a 150 ezer lakosú breton város vezetése 2007-ben döntött úgy, hogy az általa működtetett óvodákba és általános iskolákba bevezeti a bioélelmiszereket.

Az intézkedés több mint ötezer gyermeket érint, de a menü nem teljes egészében bio. Thierry Velly elmondta: először a legtöbbet gyomirtózott zöldségeket helyettesítették, a burgonyát, a sárgarépát és a salátát. A lista fokozatosan kibővült: mára a joghurt, a kenyér, az alma és a banán is biokultúrából származik.

A váltást alaposan "kommunikálták" a gyermekekkel, a bioélelmiszer íze és illata ugyanis intenzívebb a korábban megszokottnál. Márpedig a gyerekek kifejezetten konzervatívnak számítanak, ha az étkezéssel kapcsolatos változásról van szó - mondta az irodavezető.

A művelet végül sikerült, az újfajta iskolai menü mindössze 4-5 százalékkal drágább, mint korábban, és a különbséget egyelőre a város fedezi. A drágulás mértéke ugyanakkor még nem végleges, máris látszik, hogy a végeredményt egy sor tényező árnyalni fogja. A gyermekek például kevesebb kenyeret fogyasztanak, mert a biokenyértől hamarabb jóllaknak, a biojoghurtba pedig kevesebb cukrot tesznek, mivel lényegesen finomabb annál, amit korábban kaptak, és az sem utolsó szempont, hogy lényegesen kevesebb étel kerül a szemétbe, mint korábban.

Thierry Velly hozzátette: jó döntés volt, hogy csak fokozatosan vezetik be a bioélelmiszereket, hiszen hamar kiderült, a környéken nincs elegendő termelő, aki folyamatosan tudná szállítani a bioterméket.

"Tavaly rájöttünk, hogy a biorépa egy része Olaszországból érkezik" - mondta az irodavezető, holott szerinte a fenntartható fejlődés azt kívánná, hogy helyből szerezzék be a termékeket. A helyi biozöldség biztosítása lesz tehát az idei év egyik feladata.

A francia környezetvédelmi minisztérium tervei szerint 2010-re az iskolai étkeztetésben felszolgált termékek 15 százalékának bionak kell lennie, 2012-re pedig ennek az aránynak 20 százalékra kell emelkednie.

A folyamat már megindult, a vidéki városok mellett az egyik Provence-i megye is bioélelmiszerrel kísérletezik az iskolákban, de az máris kiderült, hogy a kínálat egyelőre nem követi a keresletet. Párizs XII. kerületének iskolai étkeztetési vezetője például a Le Monde napilapnak az ügyben azt mondta: hiába akar áttérni bioétkeztetésre, ha az alapanyagot nem tudja folyamatosan és megbízhatóan beszerezni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást