Az őskorba vetette vissza Texast a hurrikán

Infostart
2008. szeptember 17. 15:10
Az Ike hurrikán rémisztő volt, de a texasiak számára még ennél is félelmetesebb a visszatérés elhagyott otthonaik romjaihoz. A CNN becslése szerint a texasi partvidéket sújtó szélvihar 16 milliárd dolláros kárt okozott.

"Mindenünk odaveszett, a mi házunk a parton állt, de a második és a harmadik sorban épült épületek is megsemmisültek" - mondta a letarolt Galveston városában egy nő, aki most a kocsijában lakik.

A körülmények napról napra romlanak: a halottak száma 39-re emelkedett, a szennyvízcsatornák egyre telnek, a WC-k kiöntöttek, nincs ivóvíz, kétmillió házban még legalább négy hétig nem várható, hogy lesz áram, és még nagyobb körzetben sem találni működő kórházat.

Az egészségügyi szakemberek járvány kitörésétől tartanak, a mocsarasodó vidéken rengeteg a szúnyog. Egy férfit azért vittek helikopterrel kórházba, mert mintegy ezer szúnyog csípte meg. Egy asszony annyira szenved a moszkitóktól, hogy bezárkózott egy buszba.

A partszakaszokat le kellett zárni, mert vegyszereket, olaj és szennyezőanyagokat láttak a közegészségügyi hatóság helikopterrel vizsgálódó munkatársai. A hatóságok arra szólították fel a Galvestonban maradt néhány ezer embert, hogy az egészségi kockázatok miatt hagyják el a térséget. Harmincezer kitelepített jelenleg háromszáz közösségi szálláson él.

Galveston partjaitól távolabb tankhajók és teherhajók várakoznak a houstoni csatorna megnyitására. Egyelőre azonban minden sötét, hírek helyett csak híresztelések jutnak el a visszamerészkedő helyiekhez. A másik nagy gond a sár, amely sűrű, és máris bűzölögni kezdett.

Három-négy évbe is beletelik, mire a texasi partok újjáépülhetnek - jelentette ki a város polgármestere. Az olajfinomítók azonban úgy tűnik, megússzák: 14 finomító, amelyet az Ike előtt leállítottak, hamarosan újrakezdi a termelést.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást