A Fed 85 milliárd dolláros hitelt nyújt az AIG-nek

InfoRádió / MTI
2008. szeptember 17. 06:42
Az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve) 85 milliárd dollárig terjedő rendkívüli hitelt nyújt a világ legnagyobb biztosítójának, az American International Groupnak (AIG), hogy megmentse az összeomlástól.

A jegybank szerepét betöltő Fed bejelentése szerint a kétéves kölcsönért cserébe az amerikai kormány 79,9 százalékos tőkerészesedést szerez az AIG-ben. Az amerikai pénzügyminisztérium teljes támogatását bíró megállapodás alapján a New Yok-i Federal Reserve biztosítja a hitelt.

A csőd szélén tántorgó AIG a hétvégén 40 milliárd dolláros kölcsönt kért a túlélés érdekében a Federal Reserve-től. Az áthidaló kölcsönért folyamodó AIG adósbesorolását hétfőn lerontotta a Mooody's és a Standard and Poor's hitelminősítő.

A Fed - amely vétójogot kap az elsőbbségi részvények osztalékainak kifizetésében - ezzel minden idők legnagyobb egyszeri beavatkozását hajtja végre. Az AIG előzőleg közölte, csődeljárást fog kérni, ha a szövetségi kormány nem siet a segítségére. A Los Angeles Times értékelése szerint a rendkívüli lépés is jelzi az amerikai pénzpiaci válság mélységét.

Az AIG-nek nyújtandó hitelről született döntést valószínűleg nagy sietségben hozták meg, a Fed ugyanis hétfőn még azt közölte, a vezető hitelbankok nyújtanak majd mentőövet a biztosítónak. A szövetségi kormány a hét végén nem mentette meg a Lehman Brothers befektetési bankot a csődtől.

Az AIG-hitelről hozott döntéshez közel álló források szerint a Fed úgy ítélte meg, hogy a cég összeomlása katasztrofális hatással lett volna a globális pénzügyi rendszerre. Ezzel elemzők is egyetértenek, hiszen a New York-i központú AIG-nek a világ 130 országában van leányvállalata, vagyona egyezer milliárd dollárra rúg.
A Fed döntését George Bush elnök is támogatja.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Németh Dávid, az ING elemzõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást