Szelídebben érte el az Ike Texast

Infostart
2008. szeptember 13. 10:03
Elérte Texas partjait az Ike nevű hurrikán. A forgószél kettes fokozatúra enyhült, amikor lecsapott Galveston városára, de a hatóságok így is 5 méteres hullámokra számítanak, a széllökések sebessége elérheti a 175 kilométer/órát.

A szövetségi állam part menti területeiről korábban több mint egymillió ember menekült el, de Houston lakosságának kiköltöztetését nem rendelte el a város vezetése.

A polgármester azt mondta: a hatóságoknak nem maradt volna idejük az átfogó kimenekítésre, miután a forgószél pontos útvonala csak az elmúlt 48 órában vált ismertté. Bill White hangsúlyozta: a 2,2 millió lakosú város lakóinak többségét arra kérték, hogy deszkázza be az ablakokat, valamint legyen elegendő ivóvize és élelmiszere. Texasban a partvidék alacsonyan fekvő területein korábban csaknem egymillió ember evakuálását rendelték el.

Az olajcégek szinte teljesen leállították a termelést és a finomítást a Mexikói-öbölben, ami a teljes amerikai kapacitás 25 százalékát érinti. Houstonban 2005-ben a Rita nevű szélvihar miatt 110-en haltak meg.