Ismét a magyarellenességet bírálta Sólyom László

InfoRádió / MTI
2008. szeptember 13. 15:45
Továbbra is hiányolja a pozsonyi kormány elhatárolódását a Szlovákiában tapasztalható magyarellenességtől Sólyom László államfő. A köztársasági elnök erről Pöstyénben, a visegrádi országok államfőinek tanácskozásán beszélt.

A köztársasági elnök úgy fogalmazott: a magyar nyelv nyilvános használatának elutasítását mutató felmérés eredménye is más lett volna, ha a kormánytagok egyértelműen elhatárolódnak a magyarellenes jelenségektől.

Sólyom László megismételte: megengedhetetlen a szlovák oktatási miniszter ezzel összefüggő kijelentése, amely szerint van abban egyfajta logika, hogy a gyerekek érteni akarják, amit az államnyelvet nem beszélő polgártársaik mondanak.

Ivan Gasparovic szlovák államfő a találkozón ugyanakkor úgy vélte: a két ország kapcsolata a problémák ellenére szerinte továbbra is megfelelő.

Közös nyilatkozat

Elítélték a Grúzia és Oroszország közötti konfliktust a visegrádi országok államfői a kétnapos szlovákiai találkozón. Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország köztársasági elnöke arról is beszélt, hogy a kaukázusi konfliktus eredetét továbbra is eltérően értékelik.

Sólyom László azt mondta: Brüsszelnek a visegrádi országok álláspontját is figyelembe kell vennie a Moszkva és az unió közötti tárgyalások előkészítésénél. Ivan Gasparovic szlovák államfő szerint a grúz-orosz háború kitöréséhez Koszovó függetlenségének kikiáltása is hozzájárult.