Még mindig nyílt seb éktelenkedik az ikertornyok helyén

Infostart
2008. szeptember 11. 07:08
Mintegy 1,1 millió négyzetméternyi terület vár beépítésre még mindig New Yorkban, a hét éve összeomlott Világkereskedelmi Központ helyén - az illetékesek azonban még mindig egyezkednek a tereprendezés üzleti, környezeti és adminisztratív feltételeiről. A város polgármestere azt ígéri: a Ground Zero végleges formát leghamarabb három év múlva, a terrortámadás 10. évfordulójára ölthet.

Nyílt seb Alsó-Manhattan szívében - sajnálkoznak a New York-iak, hiszen a hét éve lerombolt ikertornyok helye máig üresen tátong. Madártávlatból a kerítéssel - rajta a tragikus napon készült fotókkal - körülvett területen mindössze darukat és acélgerendákat lehet látni.

A Világkereskedelmi Központ helyén maradt úgynevezett Ground Zeróra tervezett Szabadságtorony, a Szeptember 11. Múzeum és az emlékhely egyelőre csupán álom. Az ikertornyok helyének újjáépítése frusztrálóan lassan halad - vonja le a következtetést az amerikai sajtó, elsősorban a többlépcsős adminisztráció miatt. A helyszín ugyanis nem a város, hanem az állam tulajdona, de a körülötte fekvő utcák a városhoz tartoznak.

Az időpocsékolás közepette ugyanakkor Alsó-Manhattan fokozatosan újjászületett: míg korábban pénzügyi központ volt csak - ahol az üzletek 5 órakor bezártak és hétvégére sem nyitottak ki, mert a londoni Cityhez hasonlóan elsősorban dolgozni jártak oda az emberek - 2002 óta lakónegyedek épültek, és ma már üzletek sora szolgálja ki a munkaidő után a térségbe hazaérkezőket. A város 6 milliárd dollárt invesztált parkokba, iskolákba és kulturális intézményekbe.

A kép ezzel együtt nem lehet teljes a Ground Zero jelen állapotában. Határidők csúsztak és felelősök tűntek el a sietség és a rendezetlen viszonyok közepette. Pedig csupán magánadományokból 350 millió dollár gyűlt össze a terep rendezésére, a városi és a körzeti rendőrség pedig felkészült arra, hogy egyesült erővel és hipermodern technológiával védje a területet és a környék utcáit egy esetleges újabb támadástól.

Michael Bloomberg New York-i polgármester a helyi hatóságoktól éppen most próbálja kicsikarni, hogy a három év múlva, a tizedik évfordulóra végleges formát ölthessen a Ground Zero. Ez azonban még mindig nem jelentené az újjáépítés sikerét, hiszen még mindig hiányos a helyi közlekedés, az iroda- és pénzpiaci feltételek folyamatos változása pedig többször romba döntötte az ambiciózus terveket, és az amerikaiak szerint félő, hogy ez megtörténhet a jövőben is.