Helyén maradhatott a burkoltan zsidózó szlovák miniszter

Infostart
2008. szeptember 11. 12:31
Nem tartják indokoltnak a szlovák kormánykoalíció pártjai, hogy antiszemita kijelentései miatt leváltsák a igazságügyi minisztert. Stefan Harabin már bocsánatot kért "illetlen" szavaiért.

Stefan Harabin igazságügyi miniszter a leváltását célzó ellenzéki bizalmatlansági indítvány megvitatásakor az egyik előterjesztőnek, a kereszténydemokrata Daniel Lipsicnek azt mondta, hogy börtönbe fogja őt juttatni. Lipsic azért kezdeményezte a tárcavezető leváltását, mert gyanúja és bizonyítékai szerint az albán kábítószer-maffia egyik Szlovákiában élő vezetőjével állt kapcsolatban.

A két politikus között évek óta konfliktus van, Lipsic ugyanis a mostani miniszter elődje volt a poszton. A legnagyobb felháborodást az váltotta ki, hogy a miniszter a vitában azt is megkérdezte az ellenzéki politikustól: nem szégyelli-e magát az ősei előtt és azok vallása miatt, amikor úgy viselkedik, mint egy náci - ezzel a miniszter arra utalt, hogy Lipsic ősei zsidók voltak.

Végül a miniszternek bizalmat szavaztak, de a félig-meddig burkolt, mégis eléggé nyilvánvaló antiszemita megnyilvánulása miatt azóta folyamatosan bírálják.

Az ügyben Harabin pártjának, a HZDS-nek az elnöke, Vladimír Meciar is érintett, aki szintén utalt Lipsic származására, amikor azt kérdezte tőle, hogy nem Lipsteinnek hívták-e az őseit, mert az ő barátját egy ilyen nevű ember szorongatta meg a kommunista időkben büntetőtáborként működő jáchymovi uránbányában.

Stefan Harabint zsidó és civil értelmiségi szervezetek élesen bírálták, a közjogi méltóságokat pedig elhatárolódásra szólították fel. A miniszter a történtek után részt vett a pozsonyi holokauszt emlékműnél rendezett megemlékezésen, ahol kifütyülték.

Harabin a parlament szerdai ülésén nyilvánosan bocsánatot kért az "illetlen szavakért". Mint mondta, senkit sem akart megsérteni, ám elődje, Lipsic nevét meg sem említette.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást