Több ezer orosz katona marad Abháziában és Dél-Oszétiában

Infostart
2008. szeptember 9. 18:38
Oroszország több mint 7 és félezer katonát hagy a külvilág által önálló államként el nem ismert Abháziában és Dél-Oszétiában, miközben befejezi a grúz kormány ellenőrizte területekről a kivonulást - közölte az orosz védelmi miniszter. Az orosz elnök egy nappal korábban beleegyezett a grúzia területről való kivonulásba és azt később a grúz vezetés is óvatosan üdvözölte.

Nicolas Sarkozy francia elnök, a Moszkvába látogató EU-trojka vezetője valószínűleg elégedetten indult tovább Tbiliszibe: hétfői tárgyalásukon Dmitrij Medvegyev orosz elnök megerősítette, hogy Oroszország befejezi a korábban beígért kivonulást Grúziából. Cserébe azt kérte, hogy az EU küldjön 200 megfigyelőt a 220 más nemzetközi küldött mellé, hogy ők felügyeljék: Grúzia nem próbálja visszaszerezni a két szakadár köztársaságot. Mivel a megfigyelők október elején érkeznek, az orosz kivonulás tíz nappal később várható - közölte Medvegyev.

Mint az elmúlt hetekben szokásossá vált, a valódi hírt ismét a hadsereg jelentette be. Kedden Anatolij Szerdjukov orosz védelmi miniszter közölte: a Moszkva által elismert és immár nem Grúzia részének tartott Abháziában és Dél-Oszétiában összesen 7600 orosz katona fog állomásozni. Kollégája, Szergej Lavrov szerint sokáig maradnak, ami kulcsfontosságú, ha el akarják kerülni az újabb harcokat. Az orosz külügyminisztérium pedig megkezdte a diplomáciai viszony kialakítását a két területtel.

A kedden Tbiliszibe érkezett EU-vezetőkkel tartott sajtótájékoztatóján Szakasvili grúz elnök előrelépésnek nevezte a megismételt orosz kivonulás ígéretet. Ugyanakkor azt is mondta, hogy tiszteletben kell tartani Grúzia területi integritását, ami alatt ő és az EU is azt érti, hogy Abházia és Dél-Oszétia továbbra is Grúzia része. Moszkva viszont Sarkozy, Barroso és Solana értésére adta: nem vonja vissza azt a döntést, hogy elismerte a szakadár köztársaságokat.

Szakasvili hamisnak nevezte az oszétok elleni népírtásról szóló orosz vádakat és azt állította: határozottan bizonyítani tudja, hogy nem Grúzia kezdte a háborút. Szerinte, úgymond a grúz erők még a harcok kezdete előtt azért indultak el, hogy válaszoljanak "az orosz invázióra". Ennek ellenére az orosz akciót bíráló politikusok sem kérdőjelezték meg egyelőre, hogy az oroszok a Dél-Oszétia elleni grúz hadművelet után vonultak be.

Moszkvában közben elégedetten vonták meg az EU-vezetők vizitjének mérlegét. "Mindent megkaptunk Grúziától, amit akartunk" - mondta a Kommerszant című lapnak egy magasrangú orosz forrás. "Kihozzuk a fiainkat, és európai megfigyelők mennek oda, hogy elválasszanak bennünket. Természetesen örülünk ennek."

Októberben közben újjáépítési csúcsot tartanak Grúziában, amelyen a francia elnök és a német kancellár is résztvesz - mondta a grúz elnök.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást