"Örülök, hogy ilyen eredeti módon szólalt meg ez a dögös dal"

Infostart
2008. szeptember 9. 21:00
A popzene világával került összetűzésbe az amerikai republikánusok alelnökjelöltje, Sarah Palin. A hetvenes években népszerű Heart együttes szerint ugyanis engedély nélkül játszotta le egyik slágerüket. John McCainnek és partnerének azonban nem igazán kell aggódnia, különösen annak fényében, hogy egy közvélemény-kutatás szerint megelőzik Barack Obamát és Joseph Biden szenátort a népszerűségi listákon.

"Sarah, a barracuda" - ez a címe a Heart zenekar több mint 30 éves slágerének, és ez a republikánus híveket a konvención magabiztos beszédével lehengerlő alelnökjelölt, Sarah Palin egyik beceneve is. Így természetesnek tűnt, hogy a múlt heti jelöltállító konvención felcsendült a szám.

Csakhogy Ann és Nancy Wilson, a Heart két énekesnője szerint erre nem kért engedélyt a Republikánus Párt. Az előadók el is küldtek egy tiltó levelet és értésre adták, hogy nem engedték volna a dal lejátszását.

A politikai aktivisták viszont azt hangoztatják: a republikánusok tisztelik a szerzői jogokat, és minden törvényesen csináltak. Az amerikai törvények értelmében az egyes dalokat a konvenciót szervező létesítmény által befizetett általány díj átutalása után lehet játszani.

Ennek ellentmondani látszik a Heart-tagok tiltakozása. Roger Fisher, a dal egyik szerzője és a zenekar volt gitárosa ugyanakkor elárulta: nagyon örülök, hogy ilyen eredeti módon szólalt meg ez a dögös dal.

Majd az is kiderült, miért: Fisher Barack Obama híve, és a befolyt összegből a demokrata jelölt kampányát akarja támogatni.

Obama pedig rá is szorul a támogatásra, mivel a USA Today és a Gallup legújabb közös felmérése szerint McCain előretört - és ezt a nála konzervatívabbnak tartott Sarah Palin kiválasztásával érte el.

Az abortuszt élesen ellenző, a klímaváltozás emberi okai iránt szkeptikus fegyvertartó Palin az, aki igazán megmozgatta a republikánusok fantáziáját. McCain mintha azt is ígérte volna nekik: négy év múlva, de ha vele bármi történik, már hamarabb, az ideológiájukat teljes mértékben kifejező elnökük lehet.

A gőzerővel folyó kampány csütörtökön egy napra megáll, amikor a jelöltek - vitáikat félretéve - megemlékeznek szeptember 11-e áldozatairól.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást