Bizalomnövelés: nem viselhetnek napszemüveget a rendőrök

Infostart
2008. szeptember 7. 08:00
Minden amerikai bűnügyi sorozatszereplő elengedhetetlen kiegészítője a divatos napszemüveg. Az angliai Essex grófság rendőrfőnöke azonban úgy véli: a napszemüveg megijesztheti az embereket, ezért a rendőrök nem viselhetik.

Az essexi rendőrtiszteknek ezentúl otthon kell hagyniuk napszemüvegeiket, mivel az angliai grófság rendőrkapitánya megtiltotta azok viselését.

Roger Baker azzal indokolta az új szabályt, hogy az elsötétített lencsék eltakarják a tisztek szemét, ezért megijeszthetik az embereket az utcán.

Csak azok a rendőrök viselhetnek napszemüveget, akik járőrautóban teljesítenek szolgálatot, és orvosi igazolásuk van arról, hogy a nap árt a szemüknek. A kocsiból kiszállva azonban már napszemüveg nélkül kell felvenniük a szemkontaktust az emberekkel.

Az Irakban szolgáló brit katonáknak ismerős lehet a napszemüveg-tilalom. Az ország 2003-as megszállásakor ugyanis a brit hadi vezetés azt kérte a katonáktól: szabaduljanak meg szemüvegeiktől, hogy a szemkontaktust felvéve bizalmat keltsenek a helyiekben.

Az essexi rendőrfőnöknek nem ez volt az első figyelemfelkeltő intézkedése. Megtiltotta például, hogy a tisztek e-mailt váltsanak, mondván: inkább személyesem kommunikáljanak egymással.

Essex grófságban egyébként az elmúlt 3 évben, amióta Roger Baker a rendőrkapitány, 11,6 százalékkal csökkent a bűnesetek száma. Ez nem véletlen, hiszen kitartó harcot hirdetett a bűnözőkkel szemben.

"Ha valaki azt tervezi, hogy bűncselekményt követ el, akkor hozzon magával fogkefét, mert nem megy haza" - jelentette ki korábban.