Tisztogatás a csúcsvezetői posztokon

Infostart
2008. szeptember 5. 08:42
Egyre kevesebb nő található a felső vezetők között, legalábbis Nagy-Britanniában. Egy felmérés szerint a csúcsmenedzserek között drámaian esett a gyengébbik nem képviselőinek száma.

Egyre nehezebb a nőknek elérni a csúcspozíciókat - ez derül ki egy Nagy-Britanniában végzett felmérésből, amely szerint túl sok munkaadó vallja a régimódi foglalkoztatási elveket, és véli úgy, hogy nem valók a nők csúcsvezetőknek, a vállalatirányítást inkább a férfiakra kell bízni.

A többi mellett a politikai vagy bírói állások kapui záródnak be a nők előtt. A 60 milliós lakosú szigetország munkaerőpiacán majdnem annyi nő jelenik meg, mind férfi: 16,9 millió férfi és 14,3 millió nő.

Az egyik, női jogokat védő szervezet vezetője azt állítja: nincs kevesebb tehetséges és jól képzett nő, mint korábban volt, a munkaadók hozzáállása változott meg. Szerinte a megváltozott viszonyokat nemcsak a nők szenvedik meg, hanem a brit gazdaság is.

Egyre több nő számol be arról, hogy miután teherbe esett, a főnöke használhatatlannak tekintette, és előmenetelét is gátolta, mert úgy gondolta: többé már sosem várhat el tőle annyit, mint a gyermekvállalás előtt.

A gyermekvállalás környékén lévő nőket gyakran nemcsak az előrejutását gátolják meg a vezetők, hanem már az ahhoz szükséges képzéseket sem biztosítják számukra.

Ennek következtében emelkedett azon nők száma is, akik a gyermekvállalással együtt teljesen felhagytak karrierjük építésével.