A republikánusok hivatalosan jóváhagyták McCain elnökjelöltségét

InfoRádió / MTI
2008. szeptember 4. 07:01
Az amerikai Republikánus Párt St. Paul-i konvencióján hivatalosan jóváhagyta John McCain elnökjelöltségét. A küldöttek név szerint szavaztak.

A voksolás előtt Sarah Palin, akit McCain a hétvégén nevezett meg alelnökjelöltjének, megtartotta első országos beszédét, amelyben szenvedélyesen támadta bírálóit és Barack Obamát, a Demokrata Párt elnökjelöltjét.

A pódiumra lépő kormányzónő percekig tartó taps után szólalt meg. Kijelentette: az amerikai népnek novemberben választania kell azon jelöltek között, akik a változást használják karrierjük előmozdítására, és azok között, akik a karrierjüket használják fel a változás elérésére, ilyen John McCain.

Az alaszkai kormányzónő közvetve a demokrata elnökjelöltet, Barack Obamát támadta, aki a változás jelszavával igyekszik meghódítani a Fehér Házat.

Külön hangsúlyt helyezett arra, hogy bemutassa férjét, öt gyermekét, köztük Irakban szolgáló fiát, 17 éves leányát, valamint ez év áprilisában, Down-kórral született fiát.

Beszéde volt a négynapos pártrendezvény legnagyobb figyelemmel kísért eseménye. A negyvennégy éves Palinnek alig kétéves kormányzói gyakorlata van, és egyáltalán nincs tapasztalata az alaszkai politikai életen túl. A republikánusoknak vissza kellett verniük azokat a bírálatokat, hogy könnyűsúlyú a politikában ahhoz, hogy elnök legyen, ha McCain november negyedikén győz az elnökválasztáson és esetleg valamikor cselekvésképtelenné válik.

Egyelőre nem világos, hogy Palin beszéde miképpen befolyásolja majd az elnökválasztás egészét, de a fergeteges tapsból, amit kapott a konvención, úgy tűnik, hogy a párt hűséges támogatóit sikerült meggyőzni.

Fiatalos lendülete, sportriporteri múltjából és a kormányzói hivatalban eltöltött idejéből származó rutinja segítette abban, hogy beszéde hibátlan, a tömeghez intézett felhívása pedig érthető és egyértelmű legyen.