Schröder védelmébe vette Moszkvát

Infostart
2008. szeptember 2. 15:43
A volt német kancellár ismét bírálta a Moszkvával szemben folytatott nyugati politikát. Gerhard Schröder szerint az egyre éleződő feszültséget minél előbb fel kell oldani, és ebben kulcs fontosságú feladat hárul az Európai Unióra.

A Nyugat súlyos hibákat követett el Oroszországgal szemben a Lengyelországba telepítendő amerikai rakétavédelmi pajzzsal, valamint Koszovó függetlenségének idő előtti elismerésével - jelentette ki Gerhard Schröder, és annak a meggyőződésének adott kifejezést, hogy ezt Moszkvában Oroszország bekerítésének minősítik.

A volt kancellár a NATO és Oroszország között kezdett rendszeres párbeszéd felfüggesztését is politikai balfogásnak nevezte, és leszögezte, hogy Európa, illetve a nemzetközi biztonság csakis a Moszkvával folytatott tárgyalások útján szavatolható, ezért egyszerűen elképzelhetetlen, hogy a jelenlegi helyzetben napirendre tűzzék Grúzia és Ukrajna felvételét a NATO-ba.

Schröder rámutatott arra, hogy most az Európai Unión múlik a feszültség feloldása, és Brüsszelben nem fogják halogatni a tárgyalások megkezdését Moszkvával.

A volt német kancellár már a múlt hónapban is ostorozta a kaukázusi válsággal kapcsolatos nyugati politikát. Ezért berlini kormánykörökben többen is bírálták és pártosságot vetettek a szemére.

Schröder - miután távozott hivatalából - Vlagyimir Putyin akkori orosz államfő javaslatára a Balti-tenger alatt tervezett földgázvezeték megépítésére alakult német-orosz konzorcium elnöke lett.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást