Böjtölés közben is harcolnak a felkelők

InfoRádió / MTI
2008. augusztus 31. 15:37
Pakisztánban felfüggeszti a kormány a ramadan idejére az Afganisztánnal határos törzsi területeken a lázadók ellen indított nagyszabású katonai hadműveletet. A tálibok ezzel egyidőben azt közölték, hogy a muzulmán böjti időszak alatt is folytatják támadásaikat.

Rehman Malik pakisztáni belügyminiszter hangsúlyozta: a harcok szüneteltetése nem jelenti azt, hogy nem válaszolnak az iszlamisták erőszakos cselekményeire.

A korábban Afganisztán szinte egészét irányító tálibok 2001., a nyugati támogatást élvező Északi szövetség győzelme óta harcolnak a kabuli kormánycsapatok, valamint a NATO és az Egyesült Államok Afganisztánban állomásozó erői ellen.

Az afgán-pakisztáni hegyvidék a tálibok legfontosabb búvóhelye. A Washingtonnal szövetséges pakisztáni kormány változó intenzitással harcol az itteni törzsek ellen, már többször is fegyverszünetet kötött a felkelőkkel.

A különböző muzulmán országokban kis eltéréssel kezdődik a ramadan: az idén például Líbiában már ma kezdetét vette a böjti időszak, Egyiptomban és Szaúd-Arábiában hétfőn, míg Pakisztánban kedden kezdődik.