Lecsapott Gustav Haitire

InfoRádió / MTI
2008. augusztus 27. 06:38
Megkezdte pusztítását a karibi térségében kedd este a Gustav névre elkeresztelt hurrikán, amelynek már öt halálos áldozata van Haitin.

A forgószél a szigetország délnyugati részére csapott le. A helyi polgári védelem vezetője arról számolt be, hogy a hurrikán nyomában érkezett heves esőzés miatt keletkezett földcsuszamlás elsodort egy férfit Benet városában.

A hatóságok később újabb halálesetekről számoltak be. Ketten annak következtében vesztették életüket, hogy a tomboló szél rájuk döntötte a házukat.

Két másik ember akkor halt meg, amikor felrobbant egy épület, amelyben benzint tároltak. A polgári védelem illetékese szerint a detonáció összefüggésbe hozható az ítéletidővel. A ház lakói közül heten súlyosan megsebesültek.

A Gustav várhatóan tetemes anyagi károkat okoz majd. Már eddig is épületeket döntött romba, illetve rongált meg súlyosan, villanypóznákat csavart ki. A heves esőzések pedig valószínűleg nagykiterjedésű áradásokat okoznak.

A Gustav Kuba felé tart, ahol igyekeznek minél felkészültebben várni a hurrikánt. A szigetország délkeleti részéből, ahova várhatóan megérkezik rövidesen a Gustav, máris 20 ezer embert telepítettek ki, köztük külföldi turistákat is.