Tudta nélkül férjhez adták a 8 éves szaúd-arábiai kislányt

Infostart
2008. augusztus 26. 08:15
Nem tudta a nyolcéves szaúd-arábiai kislány, sem édesanyja, hogy a gyermeket apja már férjhez adta. Azonban mikor ez kiderült, az anya azonnal elindította gyermeke válóperét. A gyermekek megházasítása több ázsiai és afrikai országban is súlyos probléma.

Nem tudja egy nyolcéves szaúd-arábiai kislány, hogy apja titokban kiházasította. A kislány most megy általános iskolába az ország egyik legkonzervatívabb régiójában, Najdban. Ez a környék az országot korábban sokáig vezető wahhabita mozgalom központja.

Az al-Watan című arab nyelvű lap tudósításának köszönhetően azonban a lány édesanyja értesült az esetről, és válópert indított. Rokonaik pedig emberi jogi szervezeteket keresnek meg, hogy segítsenek a korai frigy semmissé nyilvánításában.

Szaúd-Arábiában hivatalosan is a saríja, az iszlám vallási jog van érvényben, annak is egy konzervatívabb értelmezése, de ezt több ponton kiegészíti az Arab-félsziget törzseinek szokásjoga is. A poligámia törvényes, de az ritkán történik meg, hogy kiskorú lányokat idősebb férfiakhoz adnak.

A gyermekházasságok száma kevesebb a Közel-Keleten, mint Afrika vagy Ázsia egyes részein, de Szaúd-Arábiában és Jemenben sokkal rosszabb a helyzet. Áprilisban egy másik nyolcéves kislánynak már sikerült elválnia, miután megszökött 28 éves férjétől. A válást a jemeni főváros, Szanaa egyik bírósága mondta ki.

Az ENSZ 2005-ös jelentése szerint arra kell számítani, hogy 2015-ig százmillió lányt adnak férjhez 18 éves koruk alatt. A leginkább érintett országok Nigéria, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Afganisztán, India és Banglades.