Összeverekedtek a püspökkel a szerzetesek

Infostart
2008. augusztus 26. 12:23
Politikai háttere van annak a verekedésnek, amelyre egy koszovói szerb pravoszláv kolostorban került sor az ottani szerzetesek között egy belgrádi főpap látogatása alkalmával. Két szerzetes súlyosan megsérült. A pravoszláv egyház belgrádi ülésén napirendre tűzik az esetet.

Azért látogatott a Koszovóban fekvő decseáni szerb pravoszláv kolostorba Artemije szerb ortodox püspök, hogy személyesen adja át egy ottani püspök-helyettesnek az áthelyezési rendelkezést, egy szerzetest pedig kizárjon a kolostorból.

A nacionalista szemléletű Artemije aktívan politizál, egy beszédében például árulónak nevezte Borisz Tadics szerb köztársasági elnököt, valamint a honvédelmi és a külügyminisztert, mivel azok szerinte nem tettek eleget a koszovói szerbekért. Emellett a volt szerb tartomány függetlenségével sem ért egyet.

Ezért akarta áthelyezni az egyik egyházkörzet püspökét, aki azt vallja, hogy a pravoszláv egyház nem szólhat bele a koszovói politikába, és együtt kell működnie a koszovói intézményekkel, valamint az albán vezetéssel is.

Az áthelyezési rendelkezést nem sikerült átadni, mivel a kolostor szerzetesei megtámadták a belgrádi küldöttséget. A verekedésnek két súlyos és néhány könnyebb sérültje van.

A Szent Szinódus már másnap rendkívüli ülést tartott Belgrádban, keddre pedig összehívták annak rendes ülését, amire meghívták a leváltásra javasolt püspököt és a kiutasított papot is.

A szerb pravoszláv egyház feje, Pál pátriárka azonban hónapok óta korházban fekszik súlyos betegségével, és nélküle nem születhet érdemi döntés.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást