Moszkva elismeri Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét

InfoRádió / MTI
2008. augusztus 26. 14:14
Moszkva elismeri Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét - jelentette be az orosz államfő.

Dmitrij Medvegyev hangsúlyozta: már aláírta az erről szóló rendeletet.

Korábban az orosz parlament mindkét háza egyhangúlag kérte az elnököt a két grúziai szakadár régió függetlenségének elismerésére.

A grúz nemzetbiztonsági tanács titkára, Alekszandr Lomaia szerint ugyanakkor nincs semmilyen jogi érvénye a szakadár grúziai régiók, Dél-Oszétia és Abházia függetlensége orosz elismerésének, és a moszkvai döntésnek "súlyos politikai következményei" lesznek Oroszországra nézve.

A két régió vezetői "történelmi jelentőségűnek" nevezték a keddi napot. Az Oroszországhoz tartozó Észak-Oszétia és Dél-Oszétia vezetői üdvözölték egymást a moszkvai döntés alkalmából.

Hétfőn George Bush amerikai elnök úgy nyilatkozott: Grúzia határait tiszteletben kell tartani, és Moszkvának nem szabad támogatnia Dél-Oszétia és Abházia önállóságát. A Fehér Ház egyben jelezte: Washington felülvizsgálja kapcsolatait Moszkvával, mivel szerintük megszegte a Tbiliszivel között tűzszüneti megállapodást.

Mihail Szaakasvili grúz elnök azt mondta: katasztrofális következményekkel járna a függetlenséget elismerő orosz döntés, mert ezzel erővel próbálnák megváltoztatni Európa határait.

Korábban Nicolas Sarkozy, az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Franciaország államfője bejelentette: szeptember elsejére csúcsértekezletet hív össze Brüsszelbe a grúziai válság miatt.