Így is lehet foglalkoztatni a családosokat

Infostart
2008. augusztus 26. 20:00
Könnyebben el tudná látni gyermekét, ha munkahelyén rugalmas munkaidőben dolgozna? Szívesen vállalna részmunkaidős állást, hogy több ideje maradjon a családjára? Nagy-Britanniában már működik mindez, sőt a brit kormány most azt tervezi, hogy további könnyítést tesz a családosoknak.

A brit kormány azt szorgalmazza, hogy a gyermekes szülők rugalmas munkaidőben végezhessék el feladataikat, hogy több hasznos időt tölthessenek a családjukkal.

Nagy-Britanniában már eddig is nagy hagyománya volt a rugalmas, valamint a részmunkaidőnek azok esetében, akik kisgyermeket nevelnek. Eddig azonban ezek a lehetőségek csak azoknak voltak adottak, akiknek legfeljebb hatéves a gyermekük.

A 60 millió lakosú szigetországban eddig mintegy 3,6 millió szülő, zömében a nők éltek ezzel a lehetőséggel, a jövőben azonban további 4,5 millió ember számára nyílhat meg a lehetőség. Így akár azok a családos emberek is rugalmas vagy részmunkaidőben dolgozhatnak, akik 16, vagy annál idősebb gyermeket nevelnek.

Ahogy azt Pat McFadden elmondta, a szülők feladata és felelőssége nem csökken az után, hogy gyermekük betöltötte a hatodik életévét, sőt gyakran nagyobb terhek hárulnak rájuk.

A kormány már felvette a kapcsolatot a munkaadókkal, és arra kérte őket: vizsgálják meg, hogyan tudnák családbarátabbá tenni munkahelyeiket.