Hosszú szabadságra akarják küldeni a kormányt

Infostart
2008. augusztus 26. 17:06
Kormányellenes tüntetők rohanták le Bangkokban a thai miniszterelnök rezidenciáját. A tiltakozók megszállták a thai nemzeti tévét és leállították a sugárzást. A tüntetők a 2006-os puccsban eltávolított milliárdos miniszterelnök időközben megválasztott szövetségesei által felállított kormány bukását akarják elérni.

Thaiföld továbbra is megosztott ország - ezt jól mutatja, hogy a két évvel ezelőtti puccs, az azt követő rövid katonai junta, majd a tavalyi demokratikus választások után, az egyik politikai oldal ismét kormányt akar buktatni.

Hajnalban a jobboldali Népi Demokráciáért Szövetség támogatói leállították a kormány által fenntartott 11-es csatorna műsorainak sugárzását. Körülbelül 80, vasrudakkal felfegyverkezett, maszkos támadó érkezett a tévészékházhoz. Nem engedték a stúdiókba a dolgozókat, és összetörték a berendezés egy részét.

A rendőrség később elfogta őket, és késeket, valamint egy pisztolyt is talált náluk. Az aktivisták körbezárták a minisztériumokat is, hogy "megakadályozzák a munkakezdést."

"Ma hosszú szabadságra küldjük a kormányt" - mondta Szondi Limthongkul, a szövetség vezetője. A hírügynökségek becslései szerint a blokádban 30 ezren vettek részt.

Tudósítók szerint a párt erőszakos fellépést akar kiprovokálni a kormánytól. Ha azonban ez bekövetkezne, a közvélemény a tiltakozók mellé állna, a hadsereg pedig beavatkozna "a rend helyreállítására".

A thai hadsereg vezetője azonban azt mondta: a katonák szerint politikai tárgyalásokkal megoldható a válság.

A háttérben a milliárdos exvezető mozgatja a szálakat?

A Népi Demokráciáért Szövetségnek jó kapcsolatai vannak a monarchiával és a katonasággal. A mozgalom azzal vádolja a kormányfőt, Szamak Szundaravejt, hogy valójában Thakszin Sinavatra puccsal eltávolított és korrupcióért beperelt volt miniszterelnök irányítja.

Thakszin, aki mellesleg a Manchester City futballklub tulajdonosa, nemrég hazatért Bangkokba, hogy bíróság elé álljon, majd mégis távozott. Az ellenzék szerint a kormány meg akarja változtatni az alkotmányt, hogy Thakszin elkerülje a szigorú felelősségre vonást.

Követelései közt szerepel az is, hogy a választott képviselők egy része helyett a hivatalnoki rétegből nevezzenek ki parlamenti képviselőket, mert úgymond a vidéki tömegek nem elég intelligensek ahhoz, hogy megfelelő honatyákat, vagy honanyákat válasszanak. A thai kormány jelenleg egy katonai épületben ülésezik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást