Madridi repülőszerencsétlenség: halottnak hitték szülei a stewardesst

Infostart
2008. augusztus 25. 05:45
Annak köszönheti életét a szerdán lezuhant madridi repülő egyik stewardesse, hogy a szokásostól eltérően nem a gép hátuljában, hanem az elejében foglalt helyet. Még azelőtt kirepült a gépből, hogy az kigyulladt volna, és egy közeli patakban landolt. Szülei órákig halottnak hitték.

A 27 éves Antonia Martinez Jimenez a szerencsétlenül járt madridi repülő egyik stewardessze volt. Azért élte túl a gép 153 áldozatot követelő balesetét, mert nem ott ült, ahol általában szokott. Felszállás és leszállás közben ugyanis a gép hátuljában szokott helyet foglalni, most azonban a gép elejébe sorolták.

A tragédia másik 17 túlélője is itt ült. Amikor a gép a becsapódás után összetört, a legtöbbjük kirepült a roncsból, még mielőtt az lángokba borult volna. Ráadásul szerencséjükre egy patakban landoltak, ami megvédte őket attól a hőhullámtól, amit a robbanó kerozin okozott.

"Hallottam, amint sokan segítségért kiáltanak, de semmit nem tudtam tenni - mondja a túlélő, aki még a patakban is oda volt szíjazva az üléséhez. - Pár perccel később már hallottam a szirénákat, így tudtam, hogy megmenekültem."

Minderről kórházi ágyában beszélt a stewardess, akinek több csontja is eltörött, és arcán égési sérüléseket szenvedett. Mint mondta, még mindig nem tud rendesen visszaemlékezni a történtekre. Hozzátette: sosem fog többet repülni.

Szülei épp ebédeltek, amikor a madridi Barajas repülőtéren felszállás után lezuhant az MD-82-es típusú repülő. Lányukat az első perctől kezdve halottnak hitték. "A legrosszabbra gondoltunk - meséli az édesapa. - Tíz perccel korábban hívott minket azzal, hogy nemsokára felszáll a gép. De ezután már nem tudtuk őt hívni. A telefonja elnémult." Néhány szörnyű óra múlva azonban a kórház személyzete telefonált nekik, hogy lányukat adják a vonalba. "Mama, élek!" - mondta a lány a telefonban.

Martinez Jimenez még nem tudja, hogy tíz kollégája is meghalt. A nyomozók azt remélik, idővel visszanyeri emlékezetét, és el tudja majd mondani, mi is történt közvetlenül a baleset előtt.

Eközben szombat délután eltemették a Kanári-szigeteki San Bartolomé városában a tragédia 13 onnan származó áldozatát, köztük egy köztiszteletben álló tanárembert, és a helyi általános iskola igazgatóját, valamint egy önkormányzati képviselőt, két gyermekével együtt. A gyász miatt törölték az ekkor szokásos karnevált. 

A szerencsétlenség szerda délután történt. Az amerikai gyártmányú, kéthajtóműves gép néhány méterre felemelkedett a kifutópályáról, de ezután visszazuhant a földre, leszaladt a betonról, és egy mezőn állt meg. Manuel Moleno spanyol újságíró, aki a baleset közelében tartózkodott, a BBC-nek azt mondta: a gép darabjaira hullott szét, ezután pedig kigyulladt. Sűrű füstoszlopot lehetett látni a roncsok felett.

A Spanair és a német Lufthansa légitársaság közös járatának fedélzetén 166 utas és 6 fős személyzet tartózkodott. A mentőszolgálattól származó információk szerint mindössze 18-an élték túl a szerencsétlenséget, miután a 19-ik túlélő szombaton, a kórházban belehalt sérüléseibe. Vele együtt 154-en vesztették életüket a szerencsétlenségben.